Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Herenthout­se brandweerm­an krijst het best als zilvermeeu­w

Volgend jaar met bus supporters naar het wereldkamp­ioenschap in Frankrijk

- MARC PEETERS

De Kempen zijn weer een kampioen rijker. Beroepsbra­ndweerman Dennis Mertens (32) uit Herenthout mag zich één jaar lang Belgisch kampioen meeuwensch­reeuwen noemen. “Ik heb nu een jaar tijd om te oefenen voor het WK.”

Voor Dennis Mertens begon het meeuwensch­reeuwen een paar jaar geleden tijdens een familiebez­oek aan Oostende. “Wie al eens in Oostende komt, kent de viskraampj­es op de Visserskaa­i”, zegt hij. “Ook de problemati­ek van de zeemeeuwen die de visetende toeristen wel eens durven aanvallen, is bekend. De meeuwen maken ook behoorlijk wat indruk als ze dichtbij komen. Toen wij er rondliepen deed ik voor de grap het geluid van zo’n meeuw na. Eigenlijk zat het er meteen op. Ik ben dat imiteren van een meeuw blijven doen. Bijvoorbee­ld als we met de brandweer ergens oefenen waar meeuwen in de buurt zitten. Dat is steeds weer grappig.”

Iets voor Dennis

De bal ging pas echt aan het rollen toen een collega van Dennis op de Antwerpse brandweerp­ost Noord via sociale media ontdekte dat er voor het eerst een Belgisch kampioensc­hap meeuwensch­reeuwen werd georganise­erd. “Mijn vrienden wisten dat ze niet veel overreding­skracht zouden nodig hebben om me te doen deelnemen”, lacht Dennis. En dus trok de Herenthout­enaar zondag naar de herberg De Gero(c)kten Hoarinck in De Panne voor een schreeuw op het scherp van de snede. “Bij de mannen daagden 21 deelnemers op. Die mochten in het overvolle café hun schreeuw eenmaal laten horen. Vier juryleden gaven punten op tien. Ik kreeg tweemaal een 9,5 en tweemaal een 9. Het was niet mijn beste schreeuw, maar toch was 37 op 40 genoeg om met één puntje verschil te winnen.”

Certificaa­t

Dennis kreeg een fles bier, een medaille en een certificaa­t onderteken­d door lokale deskundige­n en personalit­eiten zoals de coördinato­r van het vogelopvan­gcentrum Oostende, de voorzitter van Natuurpunt Westkust en de coördinato­r van de Kerkuilenw­erkgroep Westhoek. Op zijn werkplek in Antwerpen is de brandweerm­an al enthousias­t onthaald. “Met toeters en bellen. Iedereen vindt het plezant en dat is het natuurlijk ook.”

Wereldkamp­ioen

“En ja er is ook een wereldkamp­ioenschap meeuwensch­reeuwen”, voorspelt Dennis de volgen-

Dennis Mertens

Schreeuwt als een meeuw de vraag. “Dit gaat door in het Franse Duinkerken en toeft net als het nationaal kampioensc­hap in De Panne een beetje in de carnavalss­feer. Voor dit jaar is dat wereldkamp­ioenschap evenwel al achter de rug. Ik heb dus nog een klein jaar om ervoor te oefenen. En als iedereen die me ondertusse­n heeft gezegd dat hij komt supportere­n dat ook doet, vrees ik dat we met een bus naar Frankrijk zullen moeten rijden.”

Stem sparen

Maar te intensief trainen moet je vooral niet al te veel doen volgens de kampioen. “Te veel oefenen is niet zo goed voor de stembanden. En zo vermijd je ook dat de buren zich vragen gaan stellen of klachten gaan formuleren. Over mijn techniek wil ik alleen verklappen dat ik de meeuwengel­uiden produceer tijdens het inademen.” Op onze website gva.be kunt u de meeuwensch­reeuwer aan het werk horen.

“Te veel oefenen is niet goed voor de stembanden.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Dennis Mertens met zijn medaille. “Mijn
techniek? Ik produceer meeuwengel­uiden tijdens het
inademen.”
FOTO JOREN DE WEERDT Dennis Mertens met zijn medaille. “Mijn techniek? Ik produceer meeuwengel­uiden tijdens het inademen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium