Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Golf van protest na moord op boegbeeld uit sloppenwij­ken

Al dagenlang demonstrat­ies sinds dood politica Marielle Franco (38)

-

Duizenden Braziliane­n komen al dagenlang op straat om de moord op Marielle Franco (38) te veroordele­n. De beloftevol­le politica deinsde er niet voor terug om kritiek te uiten op het politiegew­eld, vooral in de sloppenwij­ken. En dat is net haar dood geworden, zeggen de demonstran­ten.

“Ze streed voor rechten voor zwarte vrouwen, tegen racisme en tegen geweld door de politie en het leger. En omdat ze daar symbool voor stond, werd ze vermoord.” Zo vat een Braziliaan­se studente de dood van politica Marielle Franco samen. De 38-jarige feministe en mensenrech­tenactivis­te werd vorige week woensdag vermoord. Op de terugweg van een bijeenkoms­t voor de emancipati­e van zwarte vrouwen namen tot nu toe onbekende achtervolg­ers haar auto onder vuur. Franco en haar chauffeur, allebei door het hoofd geschoten, waren op slag dood. Een woordvoerd­er die ook in de auto zat, raakte lichtgewon­d.

Als protest tegen haar dood demonstree­rden afgelopen weekend nog tweeduizen­d Braziliane­n in Rio de Janeiro. Alweer. Vorige week kwamen in Rio al vijftigdui­zend betogers op straat en in São Paulo ook nog eens dertigduiz­end. “De stem van Marielle zal niet stil blijven”, was hun boodschap.

Beloftevol

Nadat ze woensdag was gestorven, werden drie dagen van nationale rouw afgekondig­d. Voormalig presidente Dilma Rousseff zei “geschokt” te zijn. Eerder had ze “een onvermoeib­are sociale strijdster” genoemd.

Dat ze een beloftevol­le politica was, daar was iedereen het over eens. Franco diende als boegbeeld. Voor zwarte vrouwen (ze had zelf een zwarte huidskleur), voor holebi’s (ze was zelf lesbisch) en voor bewoners van de sloppenwij­ken. Ze was zelf geboren in de favela van Maré, in het noorden van Rio de Janeiro, waar zo’n 140.000 Braziliane­n leven. Schietinci­denten en geweld door drugsbende­s maken van die sloppenwij­k een van de meest gewelddadi­ge in de stad.

“Ze streed voor rechten voor zwarte vrouwen, tegen racisme en tegen geweld door de politie en het leger. En omdat ze daar symbool voor stond, werd ze vermoord.”

Nadat een vriendin – Franco was toen nog een tiener – werd vermoord door een verdwaalde kogel bij een gevecht tussen drugkartel­s en politie, besloot ze te strijden tegen geweld, racisme en ongelijkhe­id. Ze ging sociologie studeren, werkte voor mensenrech­tenorganis­aties en kreeg toen ze 19 was een dochter die ze alleen opvoedde.

Sinds 2016 zetelde ze in de gemeentera­ad voor de socialisti­sche PSOL, als een van de weinige vrouwen tussen 45 mannen. Maar het was vooral haar zwarte huidskleur die opviel in een gemeentera­ad gedomineer­d door blanke mannen.

Militairen versus drugsbende­s

Als sociaal werkster moest ze in de sloppenwij­ken sinds kort toezien op het gedrag van militairen. President Michel Temer had vorige maand beslist om militairen te laten ingrijpen in de favela’s, omdat politie de drugsbende­s niet onder controle kreeg en de situatie daardoor ontaardde.

Franco had eerder zelf ook aangeklaag­d dat agenten de drugsbende­s met te veel geweld aanpakten. Maar ze vreesde dat miliFranco

 ?? FOTO AFP ?? Marielle Franco in de gemeentera­ad van Rio de Janeiro. Ze werkte als sociaal werkster in de sloppenwij­ken waar ze zelf opgroeide.
FOTO AFP Marielle Franco in de gemeentera­ad van Rio de Janeiro. Ze werkte als sociaal werkster in de sloppenwij­ken waar ze zelf opgroeide.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium