Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkiezing­en “ordentelij­k” verlopen maar “gebrek aan echte concurrent­ie”

- (blg)

De presidents­verkiezing­en in Rusland zijn volgens internatio­nale waarnemers algemeen beschouwd correct verlopen, ondanks een “gebrek aan echte concurrent­ie” en enkele onregelmat­igheden om de participat­iegraad te verhogen.

De Organisati­e voor Veiligheid en Samenwerki­ng in Europa (OVSE) stuurde zondag 481 internatio­nale waarnemers naar de stembureau­s. In een rapport klinkt het dat de verkiezing “in het geheel op een ordelijke manier, ondanks procedurel­e onregelmat­igheden tijdens de stemming en de telling van de stembil- jetten” is verlopen. Huidig president Vladimir Poetin won volgens de bijna volledige resultaten de verkiezing­en met 76,6% van de stemmen.

Volgens de waarnemers vonden de verkiezing­en plaats in een “politiek en gerechteli­jk milieu gekenmerkt door een constante druk op de kritische stemmen”. De organisati­e benadrukt de afwezighei­d van kritiek in de verslaggev­ing over Poetin. Oppositief­iguur Aleksej Navalny was door de kiescommis­sie uitgeslote­n. Zijn aanhangers werden gearrestee­rd en hun campagnema­teriaal werd in beslag genomen.

De waarnemers stelden ook enkele maatregele­n vast om de participat­iegraad te verhogen, die ongepast waren. Het gaat dan om groepstran­sport van ambtenaren per bus naar stembureau­s, of druk op de werknemers en studenten om te gaan stemmen.

 ?? FOTO REUTERS ?? Vladimir Poetin.
FOTO REUTERS Vladimir Poetin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium