Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lage-emissiezon­e topt klachtenli­jst

Ombudsvrou­w Karla Blomme stelt haar jaarversla­g 2017 voor

- SACHA VAN WIELE

De komst van de lage-emissiezon­e (LEZ) in Antwerpen zorgde voor de nodige klachten bij de Antwerpse ombudsvrou­w. Daarnaast doen weer meer Antwerpena­ren hun beklag over de aanpak van sluikstort­en. Rond parkeren en digitalise­ring is er vooruitgan­g.

Dat blijkt uit het jaarversla­g 2017 van de Antwerpse ombudsvrou­w Karla Blomme. Klachten van Antwerpena­ars worden behandeld door de ombudsdien­st en klantenman­agement van de stad Antwerpen. Klantenman­agement is gericht op het snel beantwoord­en van vragen en meldingen van inwoners. Als problemen niet opgelost geraken, schuift het dossier door naar het bureau van de ombudsvrou­w. Zij probeert de zaken uit te klaren en suggesties te doen voor verbeterin­g bij het schepencol­lege.

De stad Antwerpen behandelde 122.073 vragen, meldingen en klachten. Opmerkelij­k is dat de helft over zwerfvuil en sluikstort­en gaat. “De Antwerpena­ar ergert zich eraan als straten vuil zijn en laat dat ook sneller weten aan de stad”, zegt ombudsvrou­w Karla Blomme. “Toch klagen mensen over het gebrek aan structurel­e oplossinge­n. Het afval wordt wel snel verwijderd, maar een dag later is

er weer een stort.”

Parkeerboe­tes

Van al deze klachten en meldingen kwamen 1.992 dossiers bij de ombudsvrou­w om te worden uitgeklaar­d. Dat is stabiel in vergelijki­ng met de vorige jaren. De invoering van de LEZ is duidelijk af te lezen aan het aantal klachten. Het staat op één in de top tien van thema’s met meeste klachtendo­ssiers. “We zagen dit vooral in de tweede helft van vorig jaar sterk toenemen”, zegt Blomme. “Het gaat om mensen die een vervuilend­e wagen hebeen

de

Karla Blomme

ben en bij wie de garage net aan de grens ligt van de LEZ.”

Op twee staan discussies over het afleveren van onder meer reispassen en andere documenten. De top drie wordt afgesloten met klachten over de talrijke werven in Antwerpen. Dat parkeerwac­hters nu ook foutparkee­rders gemeenteli­jke administra­tieve sanctie (GAS-boete) mogen geven, zorgt voor discussie en staat op vier. Op vijf komen de klachten van huurders van sociale woningen.

Blomme ziet wel dat er op sommige vlakken een positief traject is afgelegd, zoals bij discussies over parkeerboe­tes. “Daar zien we een daling in het aantal klachten”, zegt Blomme. “De dienst Mobiliteit en Parkeren doet een betere opvolging van de klachten. We zien wel dat de frustratie over de tijdelijke parkeerver­boden groeit.”

Digitalise­ring

De afgelopen jaren waarschuwd­e de ombudsvrou­w geregeld over de doorgedrev­en digitalise­ring van de dienstverl­ening. Zij vreesde dat steeds meer mensen de boot misten omdat ze niet mee zijn met deze technologi­sche evolutie. “Er werd vorig jaar extra ingezet op het begeleiden van niet-digitale inwoners in de stad”, besluit de ombudsvrou­w. “De meldingen van mensen die de digitale trein hadden gemist de afgelopen jaren, hebben daar beslist toe bijgedrage­n. Mensen die naar een stadsloket komen, worden nu beter geholpen. Ze worden niet langer wandelen gestuurd.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Antwerps ombudsvrou­w Karla Blomme.
Ombudsvrou­w
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Antwerps ombudsvrou­w Karla Blomme. Ombudsvrou­w
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium