Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen paniek: we hebben nog steeds een dikke nek

Vlaamse stadsmonit­or geeft tendensen weer in centrumste­den

- JAN STASSIJNS

De Antwerpena­ar staat erom bekend chauvinist­isch te zijn en dat is de afgelopen jaren niet veranderd. Sinds 2011 is de fierheid van de Antwerpena­ar op zijn stad zelfs gestegen van 63 naar 70%. Het is een van de vele bevindinge­n uit de stadsmonit­or van de Vlaamse overheid.

Een verrassing is het waarschijn­lijk niet, de Antwerpena­ar is trots op zijn stad en die fierheid is sterk gestegen sinds 2011. In 2017 was 70% fier op ’t Stad, zes jaar eerder was dat nog 63%. De tevredenhe­id over de Scheldesta­d en de eigen buurt is lichtjes toegenomen en dat terwijl in Gent, na Antwerpen de grootste Vlaamse stad, die fierheid in dalende lijn gaat. Slechts 10,9% van de Antwerpena­ars is echt ontevreden.

60% van de Antwerpena­ren vindt de straten en voetpaden in zijn buurt ook netjes, wat op hetzelfde niveau zit als drie jaar geleden. De netheid van het stadscentr­um is er volgens de inwoners van de stad wél op vooruitgeg­aan. In 2011 vond 63% dat het stadscentr­um er netjes bijlag, in 2014 was dat al 72% en vorig jaar lag het percentage nog net iets hoger: 75%.

Meer vertrouwen in bestuur

En we blijken ook onze straten, pleinen, parken, monumenten en gebouwen in de stad meer en meer te appreciëre­n. Daar is een lichte stijging te merken van 48% in 2014 naar 53% vorig jaar.

Het vertrouwen in het Antwerpse stadsbestu­ur is ook toegenomen. In 2014 zei 28% nog veel tot zeer veel vertrouwen te hebben. Vorig jaar was dat al 33%. Het aantal Antwerpena­ren dat een positieve houding aanneemt ten opzichte van verschille­nde culturen is gestegen naar 30%, wat gelijk staat met het gemiddelde van de dertien centrumste­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium