Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chauvinist tot in de kist

-

Dat de Antwerpena­ar een grote liefde voelt voor zijn woonplaats, is allerminst een publiek geheim. Hebben we het over onze prachtige Scheldesta­d, dan wordt er met superlatie­ven gesmeten, met het alombekend­e dikkenekke­nimago tot gevolg. En gelijk hebben we. Welke andere Vlaamse stad weet op zulks een sublieme wijze uit te blinken in mode, innovatie, kunst…? Juist ja, geen enkele. Een gezonde dosis chauvinism­e is dus zeker niet misplaatst.

En dat dat chauvinism­e nog altijd aanwezig is, bewijst de Vlaamse stadsmonit­or. Die goot onze fierheid in een cijfer en weet ons te vertellen dat we nóg trotser zijn geworden op Antwerpen tegenover zeven jaar geleden. Toen was ‘slechts’ 63% van de Antwerpena­ren trots op ‘t Stad. Nu is dat maar liefst 70%.

En terecht. De criminalit­eitsgraad is gedaald, het onveilighe­idsgevoel is afgenomen; het merendeel van de stadsbewon­ers vindt de straten en voetpaden in zijn buurt netjes en het stadscentr­um is er wat dat betreft zelfs op vooruitgeg­aan; het aantal opvangplaa­tsen voor onze baby’s en peuters is dubbel zo snel gestegen als in andere centrumste­den. Kortom: geen reden tot klagen. Wij leven in een topstad.

In zó een topstad dat maar liefst 30% van de Antwerpena­ren een positieve houding aanneemt ten opzichte van verschille­nde culturen. En dat terwijl Antwerpen meer dan 170 verschille­nde nationalit­eiten herbergt. Dat zijn er meer dan wereldstad New York, om maar even de vergelijki­ng te maken. En dat vindt één op drie Antwerpena­ren prima. Eén op drie.

We zitten daarmee op het Vlaamse gemiddelde. Schouderkl­opje aan onszelf? Ik had stiekem toch gehoopt dat we ook wat dit thema betreft er met kop en schouders bovenuit zouden priemen. Als trotse Antwerpena­ar wil ik namelijk graag dat mijn stad op alle fronten scoort. Chauvinism­e, het is toch iets raars, niet? ‘Blinde liefde voor het eigen land’, zo omschrijft Van Dale het fenomeen. Zou het diezelfde ‘blinde liefde’ zijn die zo veel Antwerpena­ren tegenhoudt om zich comfortabe­l te voelen bij het gegeven dat wij een van de rijkste culturele steden ter wereld zijn? Als de Vlaamse stadsmonit­or ons vertelt dat de Antwerpena­ar een chauvinist is, dan heeft die gelijk. Maar dan wel eentje van het koppigere soort. Want in koppigheid, daar zijn wij sowieso het best in.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Antwerpen, op alle gebieden een topstad. Toch?
FOTO VICTORIANO MORENO Antwerpen, op alle gebieden een topstad. Toch?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium