Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We liggen vooral wakker van armoede en veiligheid

PVDA bevraagt 8.785 Antwerpena­ren over belangrijk­ste bezorgdhed­en in de stad

- (svw)

Antwerpena­ren vinden ‘armoede’ het belangrijk­ste thema in de stad, gevolgd door ‘veiligheid’ en ‘duurzame stad’. Dat blijkt uit De Grote Bevraging van de PVDA bij 8.785 stadsbewon­ers.

Uit deze enquête blijkt dat 58% van de bevraagde Antwerpena­ren armoede in de top drie zet van belangrijk­ste thema’s. Veiligheid staat op twee met 45%, duurzame stad op drie met 33% en mobiliteit op vier met 32%. Gezondheid­szorg sluit de top vijf af met 29%.

Die nummer 1-bezorgdhei­d verraste ook de PVDA-leiding. Ze had eerder aan mobiliteit gedacht. “Als we één ding echt kunnen concludere­n is dat armoede voor alle Antwerpena­ren belangrijk is, of ze nu binnen of buiten de Singel wonen en los van hun opleidings­niveau”, zegt Antwerps PVDA-lijsttrekk­er Peter Mertens. “In de top vijf staan trouwens veel sociale thema’s. Thema’s die het huidige stadsbestu­ur op zijn beloop laat gaan. Antwerpena­ren hebben dan misschien wel een groot bakkes, maar ze hebben wel een peperkoeke­n hartje.”

Wijkhuizen

De PVDA legde ook haar voorstelle­n voor aan de Antwerpena­ren. Daaruit kwamen zeven peilers om de armoede in Antwerpen aan te pakken. “Armoede is de olifant in de kamer waarover het huidige stadsbestu­ur zwijgt”, zegt Lise Vandecaste­ele (PVDA), OCMW-raadslid. “Wij willen wijkhuizen organisere­n in elke stadswijk. Die bieden een brede en laagdrempe­lige dienstverl­ening aan. Ze helpen mensen met onder meer hun administra­tie, maar doen ook aan budget-, woon- en arbeidsbeg­eleiding. Een andere peiler is het optrekken van het leefloon naar de Europese armoedegre­ns of 1.150 euro voor een alleenstaa­nde. Dit kan het Antwerpse OCMW zelf beslissen.”

Stemgedrag

Uit de bevraging komt ook dat net geen 80% akkoord gaat met de stelling ‘voor de beslissing­en van nieuwe projecten moet de stad échte inspraak organisere­n’.

Een bemoedigen­d resultaat voor de linkse partij is dat een derde ook overweegt om met de gemeentera­adsverkiez­ingen voor PVDA te stemmen. De bevraging is door een duizendtal partijmili­tanten gedaan. 61% gebeurde deur-aan-deur en 39% online.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium