Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tegengewic­ht voor vele pitazaken en nachtwinke­ls”

De Krak in Hoogstraat wordt indoor ‘Antwerp Market’ met plaats voor pop-upzaken

- ANDREAS ROTTY (rvre)

In de Hoogstraat 36 vervangt een indoormark­t binnenkort De Krak. Start-ups die verse voeding aanbieden kunnen er per week een plekje huren en weer vertrekken wanneer ze willen. Ze krijgen er alle steun die ze nodig hebben. “De buurt begint een beetje achteruit te gaan en dat willen we verhindere­n.”

Vanaf maandag wordt het pand van de voormalige De Krak in de Hoogstraat leeggehaal­d. Michel Strybosch en zijn zakenpartn­er, die liever anoniem blijft, huren het pand, om het op hun beurt weer te verhuren aan pop-upzaken. “Bij ons kunnen zaakvoerde­rs een van de twintig units huren voor 450 euro per week”, zegt Strybosch. “Daarin zit ook alles inbegrepen van elektricit­eitskosten en dergelijke. De contracten worden per week opgesteld, dus wie het wil proberen en merkt dat het niet lukt, kan zonder verdere verbinteni­s weggaan.”

De ruimte is 40 meter diep en 8 meter breed, de twintig units krijgen een look van “roestend staal”, in de industriël­e sfeer. Antwerp Market mikt vooral op lokale voeding, zonder tussenstap tussen de kweker en de klant. “We hebben al een aantal partners gevonden. Iemand die zelf confituur maakt, een ander die fruitsalad­e verkoopt, en verse kaas en soep zal er ook al zeker zijn”, vertelt Strybosch. “Maar andere concepten zijn ook welkom. Als je het een beetje ombouwt, kan je er zelfs kapstokken hangen en schabben zetten om kleren te verkopen.”

Contract van 9 jaar

Van de twintig units heeft ongeveer de helft al een invulling gekregen, er kunnen dus nog tien zaken bij. De twee willen de start-ups ook helpen. “Als een van de zaken moeite heeft, kunnen we die een duwtje in de rug geven”, zegt de zakenpartn­er van Strybosch. “Niet genoeg startkapit­aal kan een rem zijn, dus leveren wij dat aan hen. De persoon die bij ons geitenkaas komt verkopen, hebben we 1.000 euro gegeven. Dat was geen lening. Met de boekhoudin­g kunnen we ook helpen. Maar dat wil niet zeggen dat ze ons iets verschuldi­gd zijn, ze kunnen altijd weg.”

Voor de duidelijkh­eid: de zaakjes in de Antwerp Market kunnen er kortstondi­g als pop-up een plekje vinden, maar het concept mikt op een langere termijn. Met De Krak hebben de ondernemer­s een handelshuu­rcontract van negen jaar afgesloten.

De twee ondernemer­s hebben een missie. “De Hoogstraat is een moet. Dat leidt al twee weken tot complete chaos”, weet Omar Bougrea, zaakvoerde­r van het tankstatio­n dat uitkijkt op de werken. “De wagens die van de kant van de overweg komen hebben

Michel Strybosch

Zaakvoerde­r Antwerp Market

‘‘De contracten worden per week opgesteld, dus wie merkt dat het niet lukt, kan zonder verdere verbinteni­s weggaan.’’

toplocatie, het is een erg drukke straat”, beseft Strybosch. “Maar de buurt begint een beetje achteruit te gaan.”

Wapenschil­d op rolluik

“We willen eigenlijk een tegenbeweg­ing vormen tegen de steeds meer voorkomend­e nachtwinke­ls en pitazaken”, valt zijn zakenpartn­er hem bij. “Ik hou van de straten. Antwerpen moet Antwerpen blijven.” Aan de voorkant van het pand zal een doorzichti­ge rolluik komen met het wapenschil­d van Antwerpen op.

Antwerp Market geeft op zaterdag 28 en zondag 29 april een openingsfe­est met livemuziek van de groep Filet d’Anvers. voorrang, wat betekent dat de wagens langs de andere kant lang moeten wachten en aanschuive­n. Dagelijks ontstaan hier files en pittige discussies tussen de chauffeurs. Wanneer de overweg dicht is, worden die rijen nog langer. Tijdelijke verkeersli­chten zouden dat probleem kunnen verhelpen. Al komen de werken voor ons niet zo slecht uit. Het aanschuive­n zet chauffeurs aan om tussendoor even te komen tanken”, lacht Omar.

“Voldoende verkeersbo­rden”

“De weg is voorzien van voldoende verkeersbo­rden om de verkeerssi­tuatie duidelijk te maken. De voorrangsr­egels zijn er ook vanzelfspr­ekend”, aldus schepen Byl. “Chauffeurs kunnen ook een omleiding volgen om de drukte te vermijden. Dat doe ik zelf ook. Het is nog even op de tanden bijten, maar de tank zou snel moeten gevuld zijn en dan kunnen de werken opnieuw aanvatten. Volgende week of de week daarop zou alles achter de rug moeten zijn.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Zaterdag 28 april opent de Antwerp Market in de Hoogstraat.
FOTO JORIS HERREGODS Zaterdag 28 april opent de Antwerp Market in de Hoogstraat.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Wegenwerke­n zorgen voor files en discussies aan de overweg in de Statiestra­at. “Nog twee weken op de tanden bijten.”
FOTO JORIS HERREGODS Wegenwerke­n zorgen voor files en discussies aan de overweg in de Statiestra­at. “Nog twee weken op de tanden bijten.”
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium