Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een psychose begrijpen leidt tot betere hulpverlen­ing”

75 politie-inspecteur­s en hulpverlen­ers beleven zelf een ‘digitale’ psychose

- ELKE LAMENS

Bijna wekelijks doen agenten van de politiezon­e Voorkempen interventi­es in psychiatri­sch centrum Bethanië in Zoersel. Gisteren konden de inspecteur­s door middel van virtual reality-brillen zelf ervaren wat het is om een psychose te hebben.

“Tijdens een psychose raakt een patiënt overprikke­ld. De gewaarword­ingen komen eens zo sterk binnen en de patiënt hoort of ziet zaken die er niet zijn. Het is voor zo’n patiënt dan heel moeilijk om tussen al die prikkels uit te filteren wat een hulpverlen­er zegt. Door zelf te ervaren wat er gebeurt bij een patiënt, kun je beter begrijpen hoe moeilijk het is om tijdens een psychose in het hier en nu te spreken met een begeleider”, legt Dien Cuypers uit. Zij is hoofdveran­twoordelij­ke van een zorgeenhei­d uit de langdurige zorg en kreeg vier jaar geleden al eens de kans om de draagbare psychosebr­il op te zetten. “Zelfs voor verpleegku­ndigen die al jaren met de patiënten werken, is het niet altijd evident om te begrijpen hoe patiënten hun realiteit ervaren.”

Laat staan hoe het dan moet zijn voor de inspecteur­s van de politiezon­e Voorkempen, die bijna wekelijks met zulke patiënten worden geconfront­eerd. “We doen alleen in uiterste nood een beroep op de politie, als de situatie zodanig geëscaleer­d is dat de veiligheid van de patiënt en de medewerker­s in het gedrang komt”, benadrukt Cuypers.

Inspecteur Johnny Soetewey en Bob Dillen van de interventi­e beamen dit. “De psychosebr­il is eerder vermoeiend dan angstaanja- gend. Wij weten natuurlijk dat dit niet echt is, anders zou het wel angstaanja­gend zijn. Je krijgt enorm veel indrukken te verwerken en dat maakt het erg vermoeiend. Je ziet de ruimte op gegeven moment niet meer, je wordt aangeraakt maar je weet niet door wie en soms hoorde ik ook heel slecht wat er gezegd werd”, stelt Soetewey. Bob Dillen begrijpt nu beter waarom sommige patiënten niet horen wat zij zeggen. “Soms kreeg ik een zwart-witscherm te zien en dan weer stemmen te horen, erg bedrukkend allemaal. Op zo’n moment is het natuurlijk duidelijk dat de patiënt ons dus vaak niet hoort. Het is dus geen kwade wil, daar denk ik nu wel over na”, reageert Dillen.

En laat dat nu net de bedoeling zijn van de opleiding. “Medicijnen alleen volstaan niet om een goed herstelpro­ces van de patiënt mogelijk te maken. Er is ook begrip van de samenlevin­g nodig en dat willen we bereiken”, meent persverant­woordelijk­e Emely Mintiens van Janssen-Cilag, dat mee in de ‘The Wearable’ investeerd­e. “De psychosebr­il werd negen jaar geleden ontworpen door de Canadees-Nederlands­e kunstenare­s Jennifer Kanary nadat haar schoonzus tijdens een psychose zelfmoord had gepleegd. Dat was de aanleiding om verder te gaan onderzoeke­n en zelfs te doctoreren”, weet Quirine Tordoir van het vijftienko­ppige team van het Nederlands­e Labyrinth Psychotica.

“Tot hiertoe hebben we geen vraag gekregen om dit in onze opleiding te verwerken, maar moest die er komen dan willen we dat wel onderzoeke­n”, reageert directeur Linda Ernon van de politiesch­ool Campus Vesta. Voor de lokale politie Voorkempen met een psychiatri­sch centrum naast de deur, kan dit wel nuttig zijn. In 2017 heeft de zone immers 256 interventi­es op het domein van PC Bethanië uitgevoerd.

Ervaar zelf wat een psychose is: www.labyrinthp­sychotica.org/Labyrinth_Psychotica/TheWearabl­e.html

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Inspecteur Johnny Soetewey van de politiezon­e Voorkempen test ‘The Wearable’ om zelf te ervaren wat een psychose is.
FOTO ELKE LAMENS Inspecteur Johnny Soetewey van de politiezon­e Voorkempen test ‘The Wearable’ om zelf te ervaren wat een psychose is.
 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Communicat­ieverantwo­ordelijke Annelies Oeyen en hoofdveran­twoordelij­ke langdurig zieken Dien Cuypers van PC Bethanië.
FOTO ELKE LAMENS Communicat­ieverantwo­ordelijke Annelies Oeyen en hoofdveran­twoordelij­ke langdurig zieken Dien Cuypers van PC Bethanië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium