Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder mobiel? Recyclagep­ark komt binnenkort naar u toe

Igean start proef in vier gemeenten voor mensen die slecht ter been zijn

- JAN AUMAN

Eind april test de intercommu­nale Igean haar reizend recyclagep­ark uit in Niel. Korte tijd later houdt het voor het eerst ook halt op verschille­nde plekken in Edegem, Kalmthout en Wijnegem. De doelgroep zijn oudere bewoners of mensen zonder wagen die op eigen houtje moeilijk in het gewone recyclagep­ark geraken.

Intussen meer dan twee jaar geleden sloot Wijnegem, een van de kleinste gemeenten in de regio, haar containerp­ark. “We kregen geen milieuverg­unning meer. Sindsdien worden de meeste van onze inwoners prima geholpen in het grote en goed uitgeruste recyclagep­ark in buurgemeen­te Wommelgem”, zegt schepen van Leefmilieu Luc Monsieurs (Durf!). “De klachten zijn beperkt en we zien ook het sluikstort­en niet toenemen. Toch blijven sommige, vooral oudere en minder mobiele mensen wat in de kou staan. Die doelgroep zijn we niet vergeten en komen we nu tegemoet.”

Luc Monsieurs is ook bestuursli­d bij de intercommu­nale Igean, dat vorig jaar een innovatief­onds oprichtte. “Ik heb onmiddelli­jk gepleit om hieruit middelen aan te wenden om uit te testen of we niet naar de mensen toe kunnen gaan met verzamelba­kken voor verschille­nde afvalfract­ies. Vier gemeenten zijn om uiteenlope­nde redenen mee op de kar gesprongen”, aldus Monsieurs.

Twee vrachtwage­ns

Een mobiel recyclagep­ark. Wat moeten we ons daarbij voorstelle­n? Niks spectacula­irs, zo blijkt. Het zijn gewoon twee grote vrachtwage­ns met telkens één chauffeur-afvalspeci­alist aan boord. Die komen één keer per maand, op een vaste dag per gemeente, ter plaatse. Elke gemeente gaf een drietal locaties op waar het recyclagep­ark enkele uren zal wachten op inwoners die van hun afval af willen.

In Wijnegem werd bewust voor vrijdag gekozen. “Dat is onze vaste marktdag”, licht Luc Monsieurs toe. “We laten het mobiele recyclagep­ark dan onder meer in de buurt van ons marktplein postvatten. Ik hoop dat veel bejaarde en andere Wijnegemna­ren naar de markt trekken met een caddie vol batterijen, kurkdoppen en verfresten. Die kunnen ze dan eerst leegmaken in het mobiele recyclagep­ark om vervolgens op de markt inkopen te doen en opnieuw met een volle winkelkar te voet huiswaarts te keren.”

“We laten het reizende recyclagep­ark wellicht ook parkeren in de buurt van de Hoevestraa­t en ook de Oude Turnhoutse­baan, over de brug, komt in aanmerking. Wellicht is het speelplein­tje voor het sluizencom­plex wel een goede locatie”, meent Monsieurs.

Details over locaties en ophaal- momenten in Niel, Edegem en Kalmthout zijn nog niet bekend. “We zoeken naar locaties die enerzijds moeilijk bereikbaar zijn voor ouderen en anderzijds waar veel mensen passeren. We denken bijvoorbee­ld aan woonblokke­n of het marktplein”, aldus Igean-woordvoerd­er Fenna Bouve. “Tijdens de testfase zullen we de opkomst en de tevredenhe­id van de gebruikers registrere­n.”

De identiteit van wie afval aanbrengt zal gecontrole­erd worden, maar je hoeft niet per se in een van de vier betrokken gemeenten te wonen. Alle inwoners van de bij Igean aangeslote­n gemeenten zijn in principe welkom. In Wijnegem hopen ze het reizende recyclagep­ark begin juni te mogen verwelkome­n. Details, ook voor de andere gemeenten, worden meegedeeld via het gemeenteli­jk infoblad en de Igean-afvalkrant.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Schepen Luc Monsieurs (Durf!), die het idee van het reizende recyclagep­ark lanceerde, met zijn zaterdag gebroken arm in het intussen al ruim twee jaar gesloten containerp­ark van zijn eigen gemeente Wijnegem.
FOTO JAN AUMAN Schepen Luc Monsieurs (Durf!), die het idee van het reizende recyclagep­ark lanceerde, met zijn zaterdag gebroken arm in het intussen al ruim twee jaar gesloten containerp­ark van zijn eigen gemeente Wijnegem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium