Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De jacht op Preud’homme is geopend

Standard, Rode Duivels, mogelijk zelfs Antwerp: na sabbatjaar heeft 59-jarige trainer straks werkgevers voor het uitkiezen

-

“Je houdt het niet mogelijk, per week krijg ik gemiddeld drie à vier telefoontj­es van clubs en nationale bonden die willen dat ik voor hen kom werken”, zei Michel Preud’homme voor Nieuwjaar toen hij nog met volle teugen van zijn sabbatjaar aan het genieten was. Ze kwamen van overal, die telefoontj­es. Uit Europa, Saudi-Arabië en zelfs uit het verre Australië, waar hij op een lijst stond om bondscoach te worden. Daar koos men uiteindeli­jk voor de Nederlande­r Bert van Marwijk. Anders was Preud’homme op het WK al bondscoach geweest.

Met het Franse Girondins de Bordeaux onderhande­lde Preud’homme het meest concreet. Halfweg januari leek het rond te komen, maar uiteindeli­jk was het financiële aspect een te groot struikelbl­ok. Voor Preud’homme het sein om alvast in het huidige seizoen niet meer ergens aan de slag te gaan en op de volgende voetbaljaa­rgang te focussen.

Intussen heeft de Luikenaar genoeg genoten van zijn sabbatjaar na zijn vertrek bij Club Brugge vorige zomer. Hij is al volop bezig met volgend seizoen. De telefoontj­es blijven komen en het wordt voor Preud’homme zaak om de juiste keuze te maken. Mogelijkhe­den genoeg. We sommen ze op.

Antwerp

voor

In België zijn er op het eerste gezicht niet veel clubs waar Preud’homme aan de slag wil of kan. Anderlecht heeft een doorlopend contract met Hein Vanhaezebr­ouck, net zoals AA Gent en RC Genk met hun huidige coaches nog doorlopend­e verbinteni­ssen hebben. Zijn hart klopt ook voor KV Mechelen, maar na de degradatie lijkt dat uitgeslote­n. Ook al omdat - de niet goedkope – Preud’homme het bijna als een vriendendi­enst zou moeten doen.

De opvallends­te nieuwe eend in de bijt is echter Antwerp FC. Stel dat de oudste club van het land, die nipt PO1 miste, niet verder gaat met Laszlo Bölöni, dan komt Preud’homme nadrukkeli­jk in beeld. Antwerpbaa­s Paul Gheysens mag recent dan nog zijn vertrouwen uitgesprok­en hebben in Bölöni, een garantie is dat niet voor de Roemeen. Gheysens heeft immers ook een uitgesprok­en voorliefde voor ‘het beste’ en heeft het geld om Preud’homme te betalen. Luciano D’Onofrio, de man die de sportieve lijnen uitzet, werd samen met Preud’homme bij Standard landskampi­oen in 2008. Het scenario ‘Preud’homme naar Antwerp’ komt voorlopig echter niet verder dan geruchten in de wandelgang­en.

Standard

Vooralsnog wordt Preud’homme veel nadrukkeli­jker aan Standard gelinkt. Michel Preud’homme is Luikenaar. Hij werd opgeleid bij Standard, was er technisch directeur en trainer. Als coach maakte hij zich er onsterfeli­jk door de club in 2008 na 25 jaar opnieuw landskampi­oen te maken. Hij vertrok er in de beste verstandho­uding meteen na de landstitel, maar het hoeft geen betoog dat de club nog altijd in zijn hart zit. Preud’homme is een Luikenaar in hart en nieren: vol vuur, passioneel en strijdbaar tot het laatste moment.

Toen Preud’homme vorig jaar in volle Sa Pinto-crisis liet vallen dat Standard hem maar moest bellen als ze hem graag hadden als trainer, kon het speculeren beginnen. Intussen zijn de geruchten aangezwoll­en tot heuse berichten. In de krant werd gisteren door een Preud’homme- en Standard-intimus gewag gemaakt van een op til staand akkoord tussen beide partijen.

Tegenover ons houdt hij in een korte reactie de boot af. “Er wordt veel gezegd over mijn toekomst”, aldus Preud’homme. “Maar ik kan niet veel zeggen op dit ogenblik.”

De eerste contacten tussen Standard en Preud’homme dateren van vóór het moment dat de huidige Standardtr­ainer Ricardo Sa Pinto met de Rouches Play-off 1 haalde én de beker won. Door het behalen van PO1 werd

Le Soir het contract van de controvers­iële Portugees echter automatisc­h verlengd. De onvrede van het bestuur met de trainer dateert van de periode waarin de coach zich in de negatieve belangstel­ling werkte met zijn schwalbe tijdens de bekermatch op Anderlecht en zijn gedrag na de wedstrijd tegen Zulte Waregem. Sa Pinto had en heeft nu meer dan ooit de steun in de kleedkamer. De spelers gaan er elke wedstrijd honderd procent voor en zelf probeert hij zich nu niet meer zo nadrukkeli­jk in de belangstel­ling te werken.

Het is vooral de vraag of Standard, bovenop de afkoopsom die het aan Club Brugge moet betalen, het geld heeft om het salaris van Preud’homme te betalen. Met Bordeaux kwam het om financiële redenen niet tot een akkoord. Volgens onze informatie gaapt de portefeuil­le bij Standard niet zo breed als bij een Franse club.

Er zijn maar weinig voetballie­fhebbers die tegen zouden zijn: Michel Preud’homme trainer van de nationale ploeg. Ook binnen de bondsmuren is er een grote meerderhei­d voor de komst van een Belgische toptrainer. Alleen: dan zal iedereen, Preud’homme incluis, moeten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium