Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gered van de vrieskou

Mariette Jacobs (83) neemt lammetjes in huis omdat ooi geen melk produceert

- ERIK VANDEWALLE

De 83-jarige Mariette Jacobs uit Stabroek waakt over twee lammetjes. De diertjes liggen in een mandje voor de houtkachel en genieten er van de warmte. Ze werden gered van de vrieskou.

Op de boerderij aan het Laageind wonen Mariette Jacobs en haar zoon. Een houtkachte­l zorgt in de keuken voor een gezellige warmte. Vlak voor de kachel staat een grote mand met daarin twee kleine lammetjes. “Ze zijn zaterdagna­cht geboren, maar al vlug werd duidelijk dat de moeder niet genoeg melk produceerd­e. Als we niet onmiddelli­jk hadden ingegrepen, waren de lammetjes ten dode opgeschrev­en geweest. Daarom besloten mijn zoon en ik om de twee in huis te nemen. Vergeet niet dat het die zaterdagna­cht stevig heeft gevroren. Ook dat hadden ze waarschijn­lijk niet overleefd”, zegt Mariette Jacobs.

“Vroeger hadden we hier een kleine veertig melkkoeien, maar dat is al lang geleden. De koeien maakten plaats voor een negental schapen: acht ooien en één ram. Het is normaal dat de lammetjes half maart worden geboren. Na Putte Kermis half oktober zetten we de ram bij de ooien en rond deze tijd huppelen de kleintjes dan op de weide. Heel lang geleden heb ik nog eens lammetjes met de papfles grootgebra­cht. Zo’n menselijke tussenkoms­t is uitzonderl­ijk. Bijna altijd zorgt de moeder goed voor haar jongen, maar de abnormale weerstoest­anden met die snijdende wind en vriestempe­raturen zorgen ook bij de schapen voor problemen”, zegt Mariette.

Niet bij andere ooi

“De eerste dag hebben ze gelukkig toch bij de moeder biest kunnen drinken. Dat is de allereerst­e melk, waarin heel veel afweerstof­fen zitten. Erna namen mijn zoon en ik het over. Om de vier uur krijgen ze een papfles. Dat is dus ook nachtwerk, maar je kunt zulke lammetjes toch niet aan hun lot overlaten? Ze aanleggen bij een andere ooi lukt niet. Op dat punt zijn schapen niet solidair. Als een lam toch probeert mee te eten, krijgt het een stamp.”

Mariette Jacobs

Dierenvrie­nd

Als het ’s nachts niet meer vriest, verhuizen de dieren naar het stalletje waar ook de moeder zit. “Daar hangen we dan een emmer met een drietal spenen. We zorgen ervoor dat er altijd melk in de emmer zit en dan is het aan de kleintjes”, legt Mariette uit.

Verstoten

Terwijl Mariette het witte lammetje de papfles geeft, probeert het andere uit de mand te komen. “Als je dat toelaat, krijg je problemen. Binnen de kortste keren zitten die kleintjes overal in het huis en geloof me, je kunt ze geen pamper aandoen. Aan de andere kant van de kachel staat een grote kartonnen doos met doeken in. Wanneer ik niet in de directe buurt ben, verhuizen ze tijdelijk naar de doos.”

Volgens de Stabroekse dierenarts Jef Verhaert lopen lammetjes niet meteen gevaar bij deze temperatur­en. “Warmte en voedsel zijn van levensbela­ng. Je moet er wel voor zorgen dat ze direct na de geboorte niet afkoelen. Het best gedijen ze daarom onder een warmtelamp. Een kachel kan een alternatie­f zijn. Wanneer de moeder niet voldoende melk heeft, kan industriël­e melk een oplossing bieden. De lammetjes toevertrou­wen aan een andere ooi is niet zo eenvoudig. Vaak worden die kleintjes verstoten”, zegt de dierenarts.

 ??  ??
 ?? FOTO'S ERIK VANDEWALLE ?? Mariette ontfermt zich dag en nacht over de lammetjes.
FOTO'S ERIK VANDEWALLE Mariette ontfermt zich dag en nacht over de lammetjes.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium