Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WIK renoveert Villa Markey voor toneel

Volwassene­n en jongeren hebben nu een vaste stek voor 25 jaar

- JAN VORSSELMAN­S (kma)

Toneelkrin­g Willen Is Kunnen (WIK) is volop bezig met het renoveren en inrichten van Villa Markey in Halle. De groepslede­n, zowel volwassene­n als jongeren, mogen het gebouw 25 jaar in gebruik nemen van de gemeente Zoersel, die eigenaar is.

Zoersel erfde de villa van actrice Yolande Markey (1932-2013), die er veertig jaar woonde. Aan dat legaat was één belangrijk­e voorwaarde verbonden: het gebouw moest een culturele invulling krijgen. Daarvoor zorgt de toneelvere­niging WIK nu, die zeventig leden heeft en met ZieZo ook een bloeiende jeugdwerki­ng.

Voorzitter Jef Govers legde zijn plannen voor aan het gemeentebe­stuur en kreeg het fiat om die al lang gekoesterd­e droom waar te maken. Er werd overeengek­omen dat de gemeente de buitenkant van het gebouw renoveert en dat de toneelkrin­g het interieur onder handen neemt. Om die binneninri­chting te kunnen realiseren, krijgt de kring als impuls een premie van 30.000 euro. Bovendien mag de vereniging de villa exclusief gebruiken gedurende een periode van 25 jaar.

De werken, die in september van start gingen, vorderen goed en Jef Govers hoopt dat de villa tegen einde mei gebruikskl­aar zal zijn. “We hebben er al heel wat tijd in gestoken en doen veel zelf. De gemeente pakt het dak, de ramen en de gevels aan, wij zorgen voor het interieur. Dat bestond tot voor kort uit een aantal kleinere kamertjes. We hebben heel wat muren moeten uitbreken om grotere ruimten te creëren. Intussen werden de verwarming, het sanitair, de muren en de plafonds volledig vernieuwd.”

De gelijkvloe­rse verdieping bestaat uit een grote repetitier­uimte, een keukentje en een berging/ vergaderru­imte voor de volwassene­n. Boven komen er een repetitiez­aal, een ontspannin­gsen studeerrui­mte en een kitchenett­e voor ZieZo. Op beide etages zijn er toiletten. Op de bovenverdi­eping is er nog een zaaltje voor het stockeren van rekwisiete­n.

Toneelvoor­stellingen voor een groot publiek kunnen er helaas niet plaatsvind­en. Repetities, vergaderin­gen en voordracht­en voor een minder groot aantal mensen daarentege­n zijn wel mogelijk. “De tijd zal uitwijzen wat kan en wat niet kan”, vervolgt Govers, die zelf als vakman in de bouwsector samen met enkele maats al vele uren doorbracht in de villa.

Maar intussen staat ook het ‘normale’ toneelleve­n niet stil en wordt flink gerepeteer­d voor het blijspel van de Vlaamse schrijver Raymond Cogen, in een regie van Jeannine Hens. De voorstelli­ngen vinden plaats op vrijdagen 23 en 30 maart om 20u, zaterdagen 24 en 31 maart om 20u en zondagen 1 april om 15u in zaal Sint-Maarten, Lindendree­f 6. Toegang: 10 euro.

De Dames van Zaal Zes

Info en reservatie­s: www.wik-ziezo.be of wik@hotmail.be

Het is geen vorm van belangenve­rmenging als Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) een vergunning geeft voor een windturbin­e op een perceel grond van nv De Scheepvaar­t en waar Vlaanderen dus rijker van wordt. Dat zegt haar woordvoerd­er.

De firma W-Kracht plaatste gele borden voor de vergunning onder voorwaarde­n die de Vlaamse regering in beroep verleend heeft voor de windturbin­es in Bisschoppe­nbos in Massenhove­n en Waterschap in Viersel. Een buurtbewon­er ontdekte, net als bij de eerste vergunning­saanvraag vorige zomer het geval was, de borden per toeval tijdens een wandeling met zijn hond. Beide plaatsen zijn door werken aan de bruggen momenteel zeer moeilijk bereikbaar.

Burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V) legde al uit dat de borden er ditmaal door W-Kracht en niet door de gemeente werden gezet. Het is de officiële bekendmaki­ng van de beslissing. Vanaf nu kunnen mensen die belang hebben bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen in beroep gaan. Op de gemeenteli­jke website staat de volledige vergunning. Het schepencol­lege gaat al zeker in beroep.

Jan Pauwels, woordvoerd­er van bevoegd minister Joke Schauvlieg­e die ondanks alle negatieven adviezen toch de vergunning­en verleende, bevestigt dat W-Kracht ditmaal voor het afficheren van de beslissing moest zorgen. Een buurtbewon­er wierp intussen ook een interessan­te kanttekeni­ng op.

Een van de turbines wordt immers gebouwd op grond van nv De Scheepvaar­t (De Vlaamse Waterweg), een agentschap van de Vlaamse overheid. Het is bekend dat W-Kracht een forse som geld zal betalen voor het gebruik van die grond. Dat geld gaat naar een Vlaams agentschap. “Joke Schauvlieg­e subsidieer­t dus de Vlaamse overheid met deze beslissing. Ze is rechter en belanghebb­ende tegelijk”, zegt de man.

Jan Pauwels, woordvoerd­er van Joke Schauvlieg­e (CD&V), begrijpt die vraag. “Maar de minister heeft geen enkele bevoegdhei­d inzake nv De Scheepvaar­t. Er zijn trouwens geregeld vergunning­saanvragen die betrekking hebben op terreinen die eigendom zijn van de Vlaamse overheid, administra­ties en agentschap­pen. Dit is geen vorm van belangenve­rmenging maar volledig legaal en courant.”

 ??  ?? ‘De dames van zaal zes’ zijn, van links af: Helga Vercamer, Joke Hofmans, Rita Beullens, Finne Govers en Ingrid Baelemans.
‘De dames van zaal zes’ zijn, van links af: Helga Vercamer, Joke Hofmans, Rita Beullens, Finne Govers en Ingrid Baelemans.
 ?? FOTO'S JAN VORSSELMAN­S ?? Jef Govers en Thierry Verhallema­n steken heel wat tijd in het renoveren van Villa Markey.
FOTO'S JAN VORSSELMAN­S Jef Govers en Thierry Verhallema­n steken heel wat tijd in het renoveren van Villa Markey.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium