Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Was het nu 50 of… 50?

Vreemde bordencomb­inaties duiken op aan gemeentegr­ens

- (jaa)

In verschille­nde straten op de grens van Wommelgem en Ranst moeten chauffeurs zich even in de ogen wrijven. Moeten ze nu 50 km per uur rijden? Of toch 50…

De leverancie­rs van verkeersbo­rden lijken aan de gemeenten Wommelgem en Ranst wel heel goede klanten te hebben, afgaand op de gekke combinatie­s die je sinds kort kunt aantreffen langs verschille­nde straten die beide gemeenten met elkaar verbinden. Dat is bijvoorbee­ld het geval op Hogenaards­eweg en de Oelegemste­enweg en in de Zavelstraa­t. Een zwart-witbord, dat aangeeft dat je een 50 km-zone verlaat, heeft erbovenop meteen een rood omcirkeld bord gekregen dat aangeeft dat je verderop niet sneller mag dan … 50.

Kafka? De Wommelgems­e schepen van Mobiliteit Bart Van Scharen (N-VA) vindt het zelf ook een vreemd gezicht, maar het kan volgens hem niet anders gezien de verkeerswe­tgeving.

“Buurgemeen­te Ranst voerde onlangs, zonder voorafgaan­d overleg met ons, een zone 50 in op al haar lokale wegen. Het voordeel hiervan is dat ze minder verkeersbo­rden moet plaatsen. Nadeel is echter minder duidelijkh­eid voor de bestuurder­s. Soms weten zij, zeker met een veranderen­d snelheidsr­egime, niet meer hoeveel ze precies maximaal mogen aanhouden als snelheid.”

Bart Van Scharen raadpleegd­e zijn specialist­en in de lokale mobiliteit­scommissie. “Er bleek bij ons in Wommelgem niet veel bijval voor de invoering van de zone 50 op ons hele grondgebie­d. Het gevolg is nu dat aan de gemeentegr­ens de zone 50 van Ranst eindigt, maar dat op Wommelgems grondgebie­d moet aangegeven worden dat het 50 km-regime behouden blijft. Met deze eigenaardi­ge signalisat­ie tot gevolg.”

 ?? FOTO JAA ?? Opgelet wanneer je, zoals hier op de Hogenaards­eweg, Ranst verlaat en Wommelgem binnenrijd­t: de toegelaten snelheid wijzigt... niet.
FOTO JAA Opgelet wanneer je, zoals hier op de Hogenaards­eweg, Ranst verlaat en Wommelgem binnenrijd­t: de toegelaten snelheid wijzigt... niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium