Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Soldaat die op gewonde Palestijn schoot, komt vroeger vrij

- (blg)

Een Israëlisch­e soldaat die in 2016 een gewonde Palestijn in het hoofd schoot, komt vervroegd vrij. Dat heeft een Israëlisch­e militaire rechtbank beslist. Elor Azaria komt op 10 mei vrij, na het uitzitten van twee derde van zijn straf.

In juli vorig jaar werd Azaria schuldig verklaard aan doodslag op de 21-jarige Fatah al-Sharif. Sharif had in maart 2016 in Hebron een andere Israëlisch­e soldaat gestoken, en lag zelf overmeeste­rd neer toen Azaria hem doodschoot. Azaria werd veroordeel­d tot achttien maanden cel, en zat opgesloten sinds 9 augus- tus vorig jaar. Hij zal dus negen maanden uitgezeten hebben.

Een deel van de Israëlisch­e bevolking steunt Azaria, en noemt hem een held, terwijl anderen hem een crimineel noemen. De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu en andere politici hadden opgeroepen tot een presidenti­eel pardon voor de soldaat, maar president Reuven Rivlin ging daar nog niet op in.

Azaria’s straf werd in september wel met vier maanden ingekort door stafchef Gadi Eizenkot, die “barmhartig­heid en mededogen” als redenen noemde. Hij voegde er destijds nog aan toe dat het optreden van Azaria “ongepast was en inging tegen de bevelen van het leger en de waarden van het Israëlisch­e leger”. Azaria toonde nooit berouw voor zijn daden.

 ?? FOTO AP ?? Elor Azaria.
FOTO AP Elor Azaria.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium