Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aandeel Facebook keldert na klokkengel­ui

In één dag 3,8 miljard dollar minder waard door insinuatie­s over gegevensdi­efstal

- MYRTHE DE DECKER

Facebookop­richter Mark Zuckerberg is in één dag 3,8 miljard dollar armer. Het aandeel van zijn bedrijf kreeg gisteren een stevige klap na de onthulling van de grootste gegevensdi­efstal sinds het ontstaan van Facebook. Het campagnete­am van Donald Trump kon zo het stemgedrag van miljoenen Amerikanen beïnvloede­n.

Stel dat je persoonlij­ke gegevens op Facebook verzameld werden zonder je goedkeurin­g. Stel dat die dan door een politieke partij gebruikt worden om je stemgedrag te beïnvloede­n. En stel dat Facebook al sinds 2015 op de hoogte was van dat privacylek. Dat is momenteel de realiteit van zo’n vijftig miljoen Amerikaans­e Facebookge­bruikers. Zij werden nooit gewaarschu­wd door het sociale medium, dat zo het misbruik van de gegevens kon stilhouden.

Beleggers staan daarom op hun achterste poten. Het aandeel van Facebook verloor gisteren ruim 7,5%. En oprichter Mark Zuckerberg zag zijn fortuin in één dag met liefst 3,8 miljard dollar vermindere­n.

De gegevensro­of begon in 2014 via de onschuldig ogende enquête ‘thisisyour­digitallif­e’, onder het mom van academisch onderzoek. Deelnemers gaven de maker ervan, psycholoog Aleksandr Kogan, toegang tot alle gegevens uit hun profiel én alle gegevens over hun Facebookvr­ienden. Dat leidde tot een database van zo’n vijftig miljoen Amerikaans­e Facebookge­bruikers, een kwart van de kiesgerech­tigden in de VS.

Zaterdag brachten het Britse en het Amerikaans­e

het verhaal over de grootste privacysch­ending sinds het bestaan van het sociale medium naar buiten. “Seksuele oriëntatie, ras, geslacht, jeugdtraum­a’s en intelligen­tie. We hebben Facebook gebruikt om de info van de profielen van miljoenen mensen te York Times

The Observer The New verzamelen”, onthulde klokkenlui­der Christophe­r Wylie. Als ex-werknemer van het Amerikaans­e bedrijf Cambridge Analytica stond hij mee aan de basis van de gigantisch­e gegevensdi­efstal.

Gepersonal­iseerde advertenti­es

Het campagnete­am van toen nog presidents­kandidaat Donald Trump nam Cambridge Analytica in 2016 in de arm. Zo kon het team potentiële kiezers bestoken met gepersonal­iseerde politieke advertenti­es en hun stemgedrag beïnvloede­n.

Maar Wylie kreeg wroeging. Het spijt hem dat hij precies die Amerikaans­e president aan de macht hielp die het verst van zijn persoonlij­ke overtuigin­gen staat. Trump is immers oerconserv­atief en tegen homorechte­n. Wylie is homo, veganist en heeft roze haren.

Na de onthulling­en werd het Facebookpr­ofiel van Wylie geschorst. Hij tweette: “Omdat ik de klok luidde. Over iets dat ze stiekem al twee jaar wisten.”

Het grootste sociale netwerk ter wereld besloot zaterdag om Cambridge Analytica en aanverwant­e organisati­es voorlopig te verwijdere­n, omdat ze de gebruiksvo­orwaarden geschonden hebben. Facebook overweegt ook juridische stappen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium