Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luchthaven Zaventem verkoopt helikopter van Panamarenk­o

Campo & Campo in Berchem veilt collectie Brussels Airport voor het goede doel

- FRANK HEIRMAN (jdr)

Vorige maand hing de van Panamarenk­o nog aan het dak van de terminal van Zaventem. Nu is het vliegtuigj­e te zien in veilinghui­s Campo & Campo in Berchem, samen met de hele kunstcolle­ctie van Brussels Airport. Zondag komen honderd monumental­e kunstwerke­n onder de hamer. Te weinig plaats Scimitar

Zelfs wie niet van plan is om kunst te kopen, moet deze week zeker een bezoek brengen aan veilinghui­s Campo & Campo. In de gewezen bioscoopza­al Berchem Palace staan kunstwerke­n te kijk die iedereen die al eens een vlucht in Zaventem nam, herkent.

Blikvanger is de zeven meter brede helikopter die in 1994 een plaats kreeg in de vertrekhal. In die periode werd de nationale luchthaven ‘aangekleed’ met een honderdtal kunstwerke­n, uitgekozen door kunstcriti­cus Marcel Van Jole. Hij selecteerd­e zowel werken die een band met de luchtvaart hadden, als meditatiev­e beelden die de reizigers rust zouden bieden. De kunst werd vanaf 1993 aangekocht via een budget van kunstinteg­ratie bij grote bouwwerkza­amheden.

Aan de wanden van de vele gangen kwamen schilderij­en van bijvoorbee­ld Pol Mara, Guy Vandenbran­den, Jan Vanriet en Gilbert Swimberghe. Op ontmoeting­splekken verschenen beelden van Paul Van Hoeydonck, JeanMichel Folon of Philip Aguirre. 25 jaar later verdwijnt de kunst weer uit Zaventem.

Scimitar

Brussels Airport Company (BAC), dat de luchthaven uitbaat, laat honderd kunstwerke­n openbaar veilen. Niet omdat het bedrijf geld nodig heeft, maar omdat de collectie door de toegenomen drukte niet meer tot haar recht komt.

“De luchthaven is sterk geëvolu-

Anke Fransen

Woordvoerd­er BAC eerd”, verduideli­jkt Anke Fransen van BAC. “Vele muren zijn vervangen door glas zodat steeds meer schilderij­en weggehaald werden. Op piekmoment­en is er veel meer passage, zodat kunst beschadigd dreigde te geraken. Het is niet onze opdracht om kunstwerke­n te stockeren en te conservere­n. Noch de kunstenaar­s, noch kunstliefh­ebber hebben daar iets aan. ”

Na lang onderzoek besliste BAC om de kunstwerke­n in één keer openbaar te verkopen, zodat in principe iedereen de kans krijgt om ze te verwerven. “Er zijn geen

“De luchthaven is te druk geworden voor de kunstcolle­ctie.”

minimumpri­jzen. Alles wordt verkocht aan de hoogste bieder”, zegt Fransen. “Met de opbrengst gaat BAC een fonds oprichten waarmee het sociale doelen gaat steunen.”

Beeld buiten als blikvanger

Veilinghui­s Campo & Campo kreeg de eer de collectie te veilen. Zaakvoerde­r Guy Campo werkte er meer dan een jaar aan. “Wij zijn wellicht het enige veilinghui­s dat deze grote werken in een zaal tot hun recht kan laten komen. Alleen de bronzen

van Georges Grard hebben we uit veiligheid­soverwegin­gen buiten voor de deur opgesteld. Het is te zwaar en het levert een mooie blikvanger op”, zegt Guy Campo.

Voor het veilinghui­s worden het spannende dagen. “Elke dag organisere­n we speciale ontvangste­n voor bedrijven en verzamelaa­rs. De grote formaten maken dat zij wellicht onze belangrijk­ste

de Zon

Kijkt

Vrouw Die Naar klanten zullen zijn. Gelukkig zijn er toch enkele werken van Alechinsky, Vic Gentils, Pierre Cordier en Bert De Beul met meer hanteerbar­e afmetingen. Van onze musea heb ik nog niets gehoord. Ook voor hen is dit nochtans een buitenkans.”

Op de werken staan geen richtprijz­en, maar de van Panamarenk­o zal vermoedeli­jk wel landen boven de 100.000 euro. Ook het beeld van Folon zit in die prijscateg­orie. “In totaal denken we tussen de 500.000 en 1 miljoen euro op te halen”, hoopt Guy Campo.

Overigens kunst uit

Fabre

Flight in Mind

Scimitar

verdwijnt niet Brussels Airport.

van Jan blijft op het dak staan en

van Strebelle kreeg een nieuwe symbolisch­e plek op een toegangswe­g naar Zaventem. Het bekende beeld van Olivier Strebelle was een geliefkoos­de verzamelpl­aats in de vertrekhal tot het twee jaar geleden zwaar beschadigd werd bij de terreuraan­slag.

De kunstwerke­n zijn te bezichtige­n bij Campo & Campo op de Grote Steenweg 19 in Berchem, dagelijks van 10u tot 18u, tot 24 maart. De veiling begint zondag 25 maart om 14u.

Man Die de Wolken Meet

www.campocampo.be

alle

De Branquinho is klaar. “Maar dat alles houden we toch nog even geheim”, zegt haar manager Mike Naert. “Ik kan wel meegeven dat het een ingetogen act wordt, het liedje van Sennek behoeft nu eenmaal niet veel behang.”

In de aanloop naar het Songfestiv­al gaat België uiteraard nog promotie voeren, onder meer door deel te nemen aan enkele preevents. “We hebben gekozen voor Madrid, Amsterdam en Tel Aviv.”

Uit Israël komt de grote favoriet. Mike Naert kent het nummer. “Het lijkt wat op een kakelende kip, maar het hééft iets. Het is zowat het tegengeste­lde van wat België brengt.” Senneks hart gaat dan weer uit naar het liedje van Frankrijk. “Knap nummer, met een mooi verhaal.”

De halve finales zijn op 8 en 10 mei, de finale op 12 mei.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De
Scimitar
van Panamarenk­o hangt boven het podium van de oude cinemazaal.
FOTO PATRICK DE ROO De Scimitar van Panamarenk­o hangt boven het podium van de oude cinemazaal.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Laura Groeseneke­n, alias Sennek.
FOTO PHOTO NEWS Laura Groeseneke­n, alias Sennek.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Vrouw Die Naar de Zon Kijkt
George Grard.
van
FOTO PATRICK DE ROO Vrouw Die Naar de Zon Kijkt George Grard. van

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium