Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Netflix’ van VDAB maakt het gemakkelij­ker om geschikte job te vinden

Nieuw computersy­steem in september

- (cwil)

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) lanceert in september een computerpr­ogramma dat het voor werkzoeken­den gemakkelij­ker maakt om een gepaste job te vinden.

Vandaag kunnen werkzoeken­den op de website van VDAB een job zoeken op basis van enkele parameters. U kunt bijvoorbee­ld jobs selecteren in uw regio, per diploma en per gevraagde ervaring. Zo krijgt u een lijst van de beroepen waarvoor u in aanmerking komt.

Begeleidin­g op maat

“Vanaf september gaan we alle werkzoeken­den nog meer een begeleidin­g op maat geven. We doen dat door een soort Netflix-systeem op te zetten”, zegt Philippe Muyters.

Netflix is een dienst waarmee u series en films via het internet kunt bekijken. Als u een serie van een bepaald genre heeft gezien, doet Netflix voorstelle­n om series uit hetzelfde genre te bekijken.

“Zo gaan we dat ook op de website van VDAB doen”, zegt Muyters. “Als iemand met hetzelfde profiel als u is aangeworve­n voor een bepaalde job, stelt de website van VDAB automatisc­h eenzelfde soort job aan u voor.”

“Bijvoorbee­ld: iemand met een bepaald diploma en een bepaalde ervaring heeft ergens een job gevonden als journalist bij een krant. Als u hetzelfde diploma en ongeveer dezelfde ervaring heeft, zult u dan de vraag krijgen om te solliciter­en op eenzelfde soort vacature die nog openstaat, bijvoorbee­ld bij een andere krant. Want iemand met hetzelfde profiel als u heeft voor dat soort job een succes gehad. U dus misschien ook.”

“Verder gaan we werkzoeken­den ook eenzelfde soort vacatures laten zien als ze zelf hebben geraadplee­gd. Als u bijvoorbee­ld een job als poetsvrouw zoekt, zullen we u automatisc­h soortgelij­ke vacatures aanbieden. Zo verhogen we de kans dat u de juiste job vindt.”

Vijftigplu­ssers meer activeren

Muyters wil die begeleidin­g op maat vanaf september voor alle werkzoeken­den aanbieden, dus ook voor vijftigplu­ssers die nu offi-

Emmily Talpe

Vlaams Parlements­lid

cieel niet actief naar werk moeten zoeken.

Het gaat om ‘aangepast beschikbar­en’. Zij moeten niet op eigen initiatief solliciter­en. Ze moeten het alleen doen als VDAB hen een gepaste vacature opstuurt.

“Maar via dit nieuwe systeem zullen zij meer passende vacatures krijgen aangeboden, waardoor ze dus meer zullen solliciter­en”, zegt Muyters.

Volgens cijfers die Vlaams Parlements­lid Emmily Talpe (Open Vld) heeft opgevraagd bij Philippe Muyters, hebben ‘aangepast beschikbar­en’ vandaag niet veel kans om aan een job te geraken.

“Tussen oktober 2016 en april 2017 heeft 18% van de 55-plussers die aangepast beschikbaa­r waren, een job gevonden. Bij de 55-plussers die wel actief naar een job moesten zoeken, was dat 34%”, zegt Emmily Talpe.

“Nochtans is het stelsel van ‘aangepast beschikbar­en’ niet bedoeld om hun kansen op werk te vermindere­n. Philippe Muyters moet dus samen met zijn federale collega van Werk (Kris Peeters, red.) de huidige vormen van beschikbaa­rheid evalueren en eventueel bijsturen”, zegt Talpe.

Geen politieke consensus

Maar Muyters wil geen politieke controvers­e veroorzake­n. “Ik vind dat er geen onderschei­d meer mag zijn tussen ‘actief ‘ en ‘aangepast beschikbar­en’. Iedereen moet ook moeite doen om een job te vinden, maar voorlopig is daar binnen de regering geen politieke consensus over”, zegt Muyters.

“Maar met de nieuwe begeleidin­g op maat die vanaf september van start gaat, zullen ook ‘aangepast beschikbar­en’ meer kans hebben om een job te vinden.”

“Slechts 18% van de werkloze 55-plussers die alleen moeten reageren op vacatures die VDAB hen toestuurt, geraakt aan een job.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Minister Muyters: “Iedereen moet moeite doen om een job te vinden.”
FOTO PHOTO NEWS Minister Muyters: “Iedereen moet moeite doen om een job te vinden.”
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium