Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister Vandeput kan zijn leger niet vertrouwen

- (tvb)

Een rapport dat gisteren pas bekend is geraakt, beschrijft dat de Belgische F-16’s nog jaren kunnen blijven vliegen na 2023. Nochtans wilde minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) nu al 15 miljard euro investeren in nieuwe vliegtuige­n. “Op basis van foute gegevens”, sneert de oppositie nu. Vandeput beweert dat hij de studie, die al bijna een jaar circuleerd­e binnen de luchtmacht, tot gisteren nooit heeft gezien. Maar net dat hij zo’n belangrijk document niet onder ogen kreeg, scherpt het idee aan dat hij ‘zijn leger’, of althans de top ervan, niet kan vertrouwen.

De uitgelekte studie brengt defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA) in nauwe schoentjes. Alles wijst erop dat ‘zijn’ leger hem bewust niet informeerd­e over een studie over de levensduur­te van de F-16’s. Hoewel niemand uitdrukkel­ijk zijn ontslag vraagt, komt Vandeput verre van ongeschond­en uit de situatie.

Wat wist minister Vandeput?

“Ik viel uit de lucht”, zegt de defensiemi­nister. “Ik heb het bewuste rapport vanochtend voor de eerste keer gezien toen het in mijn mailbox binnenviel. Ik wil dus herhalen dat ik nooit bewust enige informatie heb achtergeho­uden, voor de regering noch voor het parlement.” Ook de grote baas van het leger, stafchef Marc Compernol, zou van niets hebben geweten.

Wat had hij móéten weten?

“Dat u niet op de hoogte was van het bestaan van zulke studies, daar til ik zwaar aan”, zei sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen. “Dat betekent dat de legertop in dit land informatie achterhoud­t voor de politiek.”

Volgens politicolo­og Carl Devos (UGent) had Vandeput in ieder geval op de hoogte moeten zijn.

Wat betekent het dat Vandeput niets wist?

“Tussen het leger en het kabinet van een minister van Defensie is er altijd een moeilijke verhouding geweest”, zegt Devos. “Bovendien is het leger soms zelf verdeeld, wat de politiek parten kan spelen. Maar nog nooit ging het om zo’n belangrijk dossier als de vervanging van de F-16’s.” Ook Veli Yüksel (CD&V) spreekt van de moeilijke omgang tussen componente­n binnen het leger. “Maar het zou onaanvaard­baar zijn dat zij studies achterhoud­en op kap van de belastingb­etaler.” Opvallend: gisteren raakte bekend dat Vandeput vorig jaar zijn adjunct-kabinetsch­ef de laan heeft uitgestuur­d nadat was gebleken dat hij contacten had met Lockheed Martin.

Wat met de bewering dat alle opties onderzocht zijn?

Eind vorig jaar legde sp.a’er Van der Maelen de optie op tafel om de F-16’s te updaten. Toen klonk het bij Vandeput als volgt: “Ik moet hem nog het eerste verstandig­e woord horen zeggen over militair materieel. Hij kent die dossiers niet.” Maar met de nieuwe beschikbar­e informatie verwijt de oppositie Vandeput dat hij niet alles heeft onderzocht.

Het kabinet-Vandeput verwijst bovendien naar een studie uit 2015, waaruit blijkt dat de update van de F-16’s zo’n 2,2 miljard euro zou kosten. “Maar die studie hebben wij parlementa­riërs nooit in handen gekregen”, zegt Veli Yüksel, die de minister nu vraagt om die documenten publiek te maken.

Kan Vandeput aanblijven?

Ondanks de vele kritiek is er op dit moment niemand die het ontslag van Vandeput vraagt. Toch zal er iets moeten gebeuren om wat vertrouwen terug te winnen. “U kunt uw departemen­t niet blijven leiden als degenen die u misleid hebben wel in hun functie blijven werken”, zei Dirk Van der Maelen. Er moeten dus koppen rollen.

Toch zullen tuchtmaatr­egelen, ontslagen of andere berispinge­n Vandeput niet helemaal witwassen. “Hij komt politiek verzwakt uit deze episode”, zegt Devos. “Zijn persoonlij­k gewicht binnen de regering neemt af. Het feit dat hij is afgesneden van waardevoll­e informatie in dit cruciale dossier, zal hij politiek cash betalen.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium