Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie ontslaat twee agenten wegens racisme

Uitzonderl­ijke tuchtmaatr­egel in Antwerpen na verspreidi­ng filmpje

- JORIS VAN DER AA

Twee agenten van de Antwerpse politie die een racistisch filmpje hadden gemaakt, hebben de hoogste tuchtstraf gekregen: ontslag. Dat staat in het jaarrappor­t Diversitei­t van het korps, dat vandaag wordt voorgestel­d. Het duo was betrapt in de nasleep van een onderzoek naar een afpersings­zaak door politiemen­sen. In totaal ontving het Antwerpse korps in 2017 negentien klachten over agenten. In dertien gevallen ging het om klachten wegens vermeend racisme.

De Antwerpse politie heeft dit jaar al twee van haar politiemen­sen ontslagen wegens racistisch gedrag. De politieman­nen bleken een racistisch­e filmpje te hebben gemaakt, dat tijdens onderzoek naar andere feiten aan het licht kwam.

De twee agenten die dit jaar hun ontslag kregen, kwamen in opspraak in de nasleep van de affaire rond Toby en Sproetje, het onderzoek naar afpersing door een aantal inspecteur­s van de zone City. Tijdens dat onderzoek dook een filmpje op waarin een aantal inspecteur­s hun boekje meer dan te buiten gaan. Twee betrokkene­n hebben daarom de hoogste tuchtstraf gekregen: ontslag. “Dat die dossiers pas dit jaar tot een sanctie hebben geleid, heeft alles te maken met het tuchtrecht”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “De dossiers waarin het om zeer ernstige feiten gaat, slepen ook het langst aan.”

De Antwerpse politie maakt vandaag haar jaarrappor­t Diversitei­t openbaar. “We doen dat symbolisch op de Internatio­nale Dag tegen Racisme”, zegt commissari­s Kristof De Busser, coördinato­r Diversitei­t bij de Antwerpse politie. “Zowel intern als extern willen we laten zien hoever we staan met onze inspanning­en om van de lokale politie Antwerpen een diverser korps te maken.”

19 klachten

De zaak rond Toby en Sproetje en de WhatsAppaf­faire bij de dienst GEOV (gerechtsho­ven en overbrengi­ngen) hebben het imago van de Antwerpse politie geen goed gedaan. “We treden op tegen collega’s die zich racistisch gedragen”, aldus De Busser. “Racisme, discrimina­tie en andere vormen van haatmisdri­jven worden niet getolereer­d. Klachten of meldingen worden niet onder de mat geschoven, maar worden allemaal onderzocht.”

Bij Klantenman­agement ontvingen ze in 2017 negentien klachten over de politie. In dertien van die gevallen ging het om klachten wegens vermeend racisme. “Een aantal klachten was ongegrond of onontvanke­lijk, maar zeven klachten hebben we moeten doorverwij­zen naar intern toezicht voor onderzoek.”

De dienst Intern Toezicht, die onderzoek doet naar alle mogelijke integritei­tsschendin­gen door politiemen­sen, werkte in 2017 in totaal negen dossiers rond racisme af. “In drie dossiers is er een tuchtsanct­ie gevolgd”, aldus De Busser. “In twee gevallen is er een blaam gegeven, in één geval heeft de betrokkene een functioner­ingsnota gekregen. Het is ook niet zo dat er

enkel klachten komen van burgers, er komen ook meldingen van politiemen­sen die het taalgebrui­k of het gedrag van collega’s niet aanvaardba­ar vinden. We merken dat er duidelijk iets aan het veranderen is bij de politie.”

Daar is het inspecteur De Busser en zijn dienst om te doen. “Als we als politieorg­anisatie de band met de diverse Antwerpse bevolking willen herstellen, moeten we intern ook doordronge­n zijn van diversitei­t. Ons beleid is erop ge- richt om zo toegankeli­jk mogelijk te zijn, niet alleen voor mensen van een diverse afkomst, religie of geslacht, maar ook voor mensen met een beperking. Daarom hebben we binnen het korps een netwerk van medewerker­s die met diversitei­t bezig zijn.”

De Antwerpse politie investeert zwaar in opleidinge­n voor personeel. Maar ook de bemiddelin­gsteams, die na het vertrek van commissari­s Jinnih Beels wegdeemste­rden, zijn opnieuw aan de slag in de wijken. “Tijdens de incidenten in Borgerhout en in de Brederodes­traat hebben ze schitteren­d werk verricht. Ze hebben kunnen voorkomen dat er nog repressiev­er opgetreden moest worden.”

De Wever is blij met het rapport. “De omslag bij de politie is ingezet. Dat merken we ook aan de rekruterin­gen. Het aantal agenten met een diverse achtergron­d neemt langzaamaa­n toe”, aldus De Wever, die toch nog even een steek onder water geeft aan commissari­s Jinnih Beels, die de politie verliet voor een carrière in de politiek. “Ik ben vooral blij dat er nu ein-de-lijk een echt integraal diversitei­tsbeleid wordt gevoerd bij de politie, dat verder gaat dan wat bezoekjes aan de moskee.”

Bart De Wever Burgemeest­er “Ik ben blij dat er bij de politie eindelijk een écht diversitei­tsbeleid bestaat dat verder gaat dan wat bezoekjes brengen aan de moskee.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De affaire rond de afpersing via WhatsApp heeft het imago van het Antwerpse politiekor­ps van commissari­s Serge Muyters en burgemeest­er Bart De Wever geen goed gedaan.
FOTO JORIS HERREGODS De affaire rond de afpersing via WhatsApp heeft het imago van het Antwerpse politiekor­ps van commissari­s Serge Muyters en burgemeest­er Bart De Wever geen goed gedaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium