Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eindelijk kan Kevin iets anders dan ‘stoemp’ eten”

Vriendin en moeder schieten zelf te hulp:

- KRISTIN MATTHYSSEN

Sofie Jonckx (27) en haar schoonmoed­er in spe, Annick Paeshuys (51) uit Kalmthout, hebben een kookboek gemaakt voor personen met chronische darmziekte­n zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Kevin Stein (28), de vriend van Sofie en zoon van Annick, kreeg drie jaar geleden colitis ulcerosa. “Nu kan hij weer lekkere dingen eten in plaats van altijd stoemp.”

Colitis ulcerosa is een chronische ziekte waarbij de dikke darm ontstoken is. De binnenkant van de darm, het slijmvlies, wordt rood en zwelt op. Vervolgens kunnen er zweren ontstaan. Net als de ziekte van Crohn treft colitis ulcerosa steeds meer jongvolwas­senen. Vreemd genoeg duikt colitis ulcerosa soms op bij mensen die gestopt zijn met roken.

Ook Kevin (28) uit Kalmthout, die nooit eerder darmklacht­en had, kreeg drie jaar geleden de diagnose nadat hij gestopt was met roken. Hij kreeg last van diarree en bloed in de stoelgang. Er volgde zelfs een ziekenhuis­opname die twee weken duurde. Met cortisone werd de ziekte behandeld.

“Maar dat neem ik liever niet te lang”, vertelt Kevin. “Eigenlijk zouden drie sigaretjes per dag goed zijn voor mijn dikke darm. Maar roken is dan weer slecht voor de longen. Via een aangepast dieet probeer ik de ziekte nu onder controle te houden. Dat lukt.”

Indisch geïnspiree­rd

Voor Annick, de moeder van Kevin, was het drie jaar geleden even slikken. “Geen verse groenten, geen vers fruit, geen vezels, geen kruiden: ik kon precies alleen nog maar stoemp maken voor Kevin. Als moeder vind je het al erg dat hij zo’n diagnose krijgt, en dan kan je niet eens meer lekker koken voor hem. Ik dacht meteen: hoe zouden ze dat in India doen? Ik ben daar op huwelijksr­eis geweest, en in India zijn er nauwelijks darmproble­men.”

Dat zal wel het rijsteffec­t en het ontbreken van lactose in hun dieet zijn zeker?

“Niet alleen dat, er zit meer achter”, ontdekte Annick. “Ze gebruiken heel andere kruiden, zoals kurkuma. Ook aloë vera, lijnzaad, fenegriek, brandnetel of paardenblo­em hebben bewezen effecten op de darm. Ik begon te experiment­eren met kruiden om Kevins eten wat lekkerder te maken.”

Sofie is overtuigd dat de bewaarmidd­elen in onze westerse voeding een groot aandeel hebben in alle darmklacht­en en -ziekten van de moderne westerling. Zij was altijd al bezig met gezonde voeding. “Ik volgde vorig jaar in avondschoo­l een opleiding voor grafisch vormgeefst­er”, zegt Sofie. “Waarom maken we niet samen een kookboek voor perso- nen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, stelde ik voor aan Annick. Want hoezeer we ook op het internet en in de bibliothee­k zochten: er bestaan nauwelijks kookboeken voor een rustige buik. Terwijl het wel om enorm veel mensen gaat. Alleen België al telt 12.000 crohnpatië­nten.”

Ruim 40 gerechten

Omdat het kookboek Sofies eindwerk was, moest het er in zes maanden tijd liggen. Foto’s, illustrati­es en natuurlijk het uitdenken én proeven van ruim veertig gerechten: Sofie en Annick deden alles zelf.

Kevin at drie maanden uitsluiten­d uit het boek, dat Herboren als naam kreeg. “En het helpt écht”, zegt hij. “Bij vermoeidhe­id of stress kan ik nog opstoten krijgen. Maar ik zit niet meer aan de cortisone.”

Zijn favoriet is de zomersalad­e van quinoa met feta. Sofie verwent hem zelfs tot in zijn lunchbox, met yoghurtjes met bessen of ontbijtkoe­k met pruimen. “Ze soigneert hem nogal”, lacht ook Annick. Beide dames werken al aan een tweede kookboek, maar dat thema blijft nog geheim.

Sofie Jonckx vriendin Kevin “Ons land telt 12.000 crohnpatië­nten, maar er zijn amper recepten te vinden voor hen.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Kevin kan naar hartenlust genieten van de gerechten die Annick en Sofie uit hun eigen kookboek voor hem klaarmaken.
FOTO MIA UYDENS Kevin kan naar hartenlust genieten van de gerechten die Annick en Sofie uit hun eigen kookboek voor hem klaarmaken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium