Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Miljarden uitgeven doe je niet zomaar

- Christof Willocx redacteur brieven@gva.be

Met belastingg­eld mag niet lichtzinni­g worden omgesprong­en. Dat is een les die minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en de hele legertop maar beter goed in hun oren knopen. Tot gisteren dacht Vandeput dat het absoluut noodzakeli­jk was om de huidige F-16-gevechtsvl­iegtuigen van het Belgische leger tegen 2023 te vervangen. De aankoop van 34 nieuwe vliegtuige­n kost de Belgische belastingb­etaler 3,5 miljard euro. In een periode van veertig jaar loopt de kostprijs voor de nieuwe vliegtuige­n zelfs op tot bijna 15 miljard euro, omdat die toestellen flink wat onderhoud nodig hebben. Maar uit een pas opgedoken studie van het Amerikaans­e bedrijf Lockheed Martin, dat de F-16’s bouwde, blijkt dat alvast de carrosseri­e van de meeste Belgische gevechtsvl­iegtuigen makkelijk zes jaar langer meekan. De studie werd besteld door de legertop, maar belandde om een of andere reden nooit op het bureau van de minister.

Het is hoogst verontrust­end dat zo’n belangrijk rapport niet tot bij de minister geraakt. Het zijn hij en de regering die moeten beslissen over hoe ons belastingg­eld wordt uitgegeven. Is er rebellie binnen het leger? Heeft een generaal soloslim gespeeld en gedacht dat hij boven de wet stond? Heeft Vandeput zijn eigen legertop niet meer in de hand? Op die vragen moet nu zo snel mogelijk een antwoord komen.

Voor de bestelling van nieuwe gevechtsvl­iegtuigen is er minder haast. Een van de twee modellen die in de running zijn om de Belgische F-16’s te vervangen, is het Amerikaans­e F-35. Landen die de F-35 al gebruiken, rapportere­n nog allerlei mankemente­n. België kan dus best wachten tot de kinderziek­tes eruit zijn. Het leger heeft ook nog tijd nodig om te beslissen of het echt zo’n offensief toestel wil als de F-35, dat bijvoorbee­ld bommen kan droppen in vijandig gebied. Of kiest het voor het defensieve­re Europese model Typhoon?

Als de federale regering de uitgave aan een miljardenc­ontract een zestal jaar kan uitstellen, krijgt ze bovendien meer ruimte om andere problemen aan te pakken. Ze zou bijvoorbee­ld iets aan de nog veel te grote armoede kunnen doen, of meer geld uitgeven aan gascentral­es om de kernuitsta­p betaalbaar te maken. Die zaken zijn misschien iets dringender voor het welzijn van de bevolking dan de vervanging van gevechtsvl­iegtuigen die nog niet versleten zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium