Gazet van Antwerpen Stad en Rand

14 jaar cel voor horrornonk­el die tieners vernedert

45-jarige beklaagde tijdens uitspraak aangevalle­n door slachtoffe­r

- (vdaa)

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft de 45-jarige Kris V.D.B veroordeel­d tot veertien jaar cel wegens de verkrachti­ng en onmenselij­ke behandelin­g van vier tienerjong­ens. Tijdens de rechtszaak ging een van de slachtoffe­rs de man te lijf.

Het verhaal van de 45-jarige Kris V.D.B. leest als een absoluut horrorverh­aal. De Antwerpse pedofiel zocht zijn slachtoffe­rs in sociaal zwakkere kringen. De vier jongens aan wie hij zich vergreep, leerde hij via hun moeders kennen bij de christelij­ke hulporgani­satie Leger Des Heils.

Kris V.D.B. was al jaren bevriend met de moeder van een van zijn slachtoffe­rs. Naar de buitenwere­ld toe speelde hij de rol van sympathiek­e en behulpzame non- kel. V.D.B. was zelfs getuige geweest op het huwelijk van de moeder.

De kinderen mochten geregeld bij “de nonkel” gaan logeren, maar voor de kinderen bleek dat allerminst een leuke uitstap. V.D.B. paaide de kinderen met cadeautjes, maar gaf ze ook drugs en alcohol om hen gewillig te maken. De oudste zoon verklaarde aan de politie dat hij van zijn 10de tot 18de tijdens de weekends brutaal werd misbruikt. Behalve een levenslang trauma hield de jongeman er een alcoholver­slaving aan over.

De kinderen moesten ook mensontere­nde vernederin­gen en lijfstraff­en ondergaan. Zo dwong V.D.B. de jongens in hun broek te plassen, anders zouden ze geen eten krijgen. De kinderen moesten urenlang in een hoek op hun knieën zitten, terwijl ze met hun handen Bijbels omhoog moesten houden.

Het misbruik kwam pas op 29 oktober aan het licht. De moeder, die jarenlang bevriend was met Kris V.D.B., diende klacht in bij het gerecht. De man werd aangehoude­n en zit sindsdien in de gevangenis.

Tweede aangifte

Toen het nieuws over zijn arrestatie in oktober de ronde begon te doen, diende een tweede moeder een aangifte in bij de politie. Ook haar zoon verklaart tussen zijn 9de en 13de te zijn misbruikt.

De horrornonk­el bekende een aantal feiten tijdens het proces, maar ontkende de meeste beschuldig­ingen, tot grote wanhoop en woede van de slachtoffe­rs. Enkele weken geleden kwam het al bijna tot een handgemeen tussen de slachtoffe­rs en de beklaagde. Gisteren vloog een van de misbruikte jongens de man aan, zodat ook het slachtoffe­r in de boeien werd geslagen tijdens de voorlezing van het vonnis.

Rutger Verhelst, advocaat van de horrornonk­el, hoopte dat de rechtbank een voorwaarde­lijke straf zou opleggen, zodat zijn cliënt zich kon laten behandelen voor zijn seksuele perversie. Maar de rechtbank is van oordeel dat alleen een lange gevangenis­straf de maatschapp­ij kan beschermen.

“De beklaagde had alleen maar oog voor de bevredigin­g van zijn seksuele en sadistisch­e lusten en had geen enkel respect voor de fysieke, psychische en seksuele integritei­t van de vier minderjari­ge slachtoffe­rs. Door het verschaffe­n van alcohol, cannabis en het geven van extra rilatine aan een van de jongens bracht de beklaagde bovendien hun gezondheid in gevaar”, aldus de rechtbank.

Kris V.D.B werd veroordeel­d tot veertien jaar effectieve celstraf en een terbeschik­kingstelli­ng van de strafuitvo­eringsrech­tbank gedurende tien jaar.

 ?? FOTO RR ?? Kris V.D.B.
FOTO RR Kris V.D.B.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium