Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Game-industrie vraagt Gatz om taxshelter

FLEGA vraagt zelfde systeem voor games als voor films

- ANDREAS ROTTY

De game-industrie mikt op een aanlokkeli­jk klimaat voor investeerd­ers, zoals dat er voor de filmindust­rie is. Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) zou het idee genegen zijn, nu nog Minister Van Overtveldt (N-VA) en Europa meekrijgen in het verhaal.

praten al geruime tijd over een taxshelter voor de game-industrie”, zegt David Verbruggen van FLEGA, de Flemish Games Associatio­n, die alle gameontwik­kelaars in Vlaanderen verenigt. “Als dat voor de podiumkuns­ten en de filmindust­rie kan, dan moet het voor games ook mogelijk zijn. Het vehikel van de taxshelter is er momenteel al, waarom niet toepassen op games?”

Staatssteu­n

“We hebben het er ook met minister Sven Gatz al over gehad”, zegt Verbruggen. “Hij is het idee genegen.” Het kabinet van Gatz laat weten dat de mogelijkhe­id onderzocht wordt. “Maar Gatz is een Vlaams minister, en het gaat om federale materie”, aldus Verbruggen. Minister van Financiën Johan Van Overtvelt (N-VA) zal dus ook mee in het verhaal moeten. “En aangezien het om een vorm van staatssteu­n gaat, moet vooral de Europese Unie over“We worden.”

De taxshelter is een syteem waarbij vennootsch­appen door gunstige voorwaarde­n te creëren en de risico’s te minimalise­ren willen investeren in audiovisue­le producties. Het legde de Belgische filmindust­rie geen windeietui­gd

ren, die boomt volop.

Enorm potentieel

Het is opvallend dat wereldwijd het potentieel van games erg benut wordt. De omzet van de industrie is groter dan die van film en muziek samen. Misschien verbaast het u, maar in ons land zijn ongeveer tachtig bedrijven die games ontwikkele­n. “De games gaan vaak naar het buitenland, want Vlaanderen op zich is een te kleine markt om games op uit te brengen”, zegt Verbruggen. Het gaat dan ook om allerlei kleine spelletjes die gebruikers over heel de wereld spelen, dat valt minder op dan een nieuwe Vlaamse film. “We hebben trouwens enorm veel getalentee­rde jongeren in Vlaanderen, maar die trekken naar het buitenland omdat er hier niet veel bedrijven voor hen zijn.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? De omzet van de game-industrie is wereldwijd groter dan die van film en muziek samen.
FOTO GETTY IMAGES De omzet van de game-industrie is wereldwijd groter dan die van film en muziek samen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium