Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrijgespro­ken door rechter, veroordeel­d op papier

Familie Pirotton bestempelt ex-politicus Wesphael toch als moordenaar in eigen boek

- PIETER HUYBERECHT­S

Het ultieme eerbetoon aan de betreurde Véronique Pirotton (42), zo moeten we het nieuwe boek over de zaak-Wesphael lezen. Geschreven vanuit het hoofd van de vrouw die in bizarre omstandigh­eden stierf in een Oostends hotel. Toch is het vooral een afrekening met de vrijgespro­ken Waalse politicus zelf. “Voor ons is er maar één schuldige”, zegt haar zus Nadine. Ongezien natrappen of vrije meningsuit­ing?

Destructie­f. Verslaafd aan alcohol en medicijnen. Labiel. Extreem neurotisch. Overspelig. En in 2013 gestorven in een Oostendse hotelkamer omdat ze het zelf wilde. Tot daar het weinig florissant­e beeld dat van Véronique Pirotton werd geschetst op het assisenpro­ces in Bergen in 2016. Getekend: de verdedigin­g van gewezen politicus Bernard Wesphael, die bewuste nacht ook aanwezig in dat hotel en vanaf dag één hoofdverda­chte. En finaal vrijgespro­ken omdat er te veel twijfel rees over doodsoorza­ak en zijn exacte rol. In het boek

Ondanks de twijfel. Hoe Véronique Pirotton aan haar eind kwam?

schrijft de familie van Véronique de frustratie over de afloop van het proces van zich af. Haar zus Nadine benadrukt dat het boek in de eerste plaats in de rekken ligt om het beeld van haar zus “Véro” bij te stellen. Naast haar zat Victor, de zoon van Véronique die zwaar lijdt onder dat gitzwarte beeld van zijn moeder. Praten over de affaire lukt na vijf jaar nog altijd niet, maar met zijn aanwezighe­id drukt hij zijn expliciete steun voor het boek uit. En zijn afkeer over het proces. “Véro had haar problemen, zeer zeker, maar geen zelfmoordn­eigingen”, vertelt Nadine. “Véro was briljant, grappig, levenslust­ig, maar viel op de verkeerde

man: Bernard Wesphael.”

“Fictief” deel

De politicus krijgt er in het fictieve deel van het boek, verteld vanuit het standpunt van de overleden vrouw, stevig van langs. De teneur is duidelijk: het enige woord dat niét gelogen is uit het boek dat Wesphael zélf liet verschijne­n de dag na zijn vrijspraak, is de titel. Moordenaar. Nadine Pirotton hinkt op twee gedachten: ze zegt dat ze de juridische waarheid, namelijk zijn vrijspraak, moet aanvaarden. Maar

Assassin. ook dat ze ergens hoopt op een nieuw proces met dezelfde beklaagde. “Tal van vragen, zoals hoe ze exact is gestorven, blijven onbeantwoo­rd.”

Auteur van het nieuwe boek is Vincent Demonty, die zelf op onderzoek ging. Hij concludeer­t dat ze stierf nadat “hij”, Wesphael dus, haar met een kussen verstikte. Het is de laatste zin van het boek. “Voor ons is het besef dat Wesphael vrij rondloopt en overal grote sier maakt ondraaglij­k”, zegt Nadine. “Voor ons is het zonneklaar, ondanks de juridische twijfel. Hij is de grote leugenaar, de grote manipulato­r, de man met de grote schulden, de man met de grote geheimen.”

Bernard Wesphael vrijgespro­ken voor moord

‘‘Ze verschuile­n zich achter fictie om mij te beschadige­n.’’

Laster

Terwijl zijn advocaten alle commentaar weigerden, reageerde Wesphael gisteren scherp op de publicatie. Hij kan de beschuldig­ingen niet zomaar laten passeren, aldus Wesphael. “Ik draag literaire vrijheid hoog in het vaandel. Maar men verschuilt zich achter fictie om mij te beschadige­n. Als ik merk dat men bewust een loopje neemt met de juridische waarheid, dan stap ik zelf naar de rechter. Dat neigt naar laster. Want dit boek laten verschijne­n, na een vrijspraak in een assisenhof, is ongezien.”

 ?? FOTO SEBASTIEN SMETS ?? Nadine Pirotton en Victor (zoon Véronique) met het boek waarmee ze het beeld van “hun Véro” willen bijstellen.
FOTO SEBASTIEN SMETS Nadine Pirotton en Victor (zoon Véronique) met het boek waarmee ze het beeld van “hun Véro” willen bijstellen.
 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium