Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Brempt grijpt naast Europese topfunctie

Duitser troeft nipt sp.a-kopstuk af als fractielei­der van sociaaldem­ocraten

- DIRK HENDRIKX

Tot de laatste snik is Kathleen Van Brempt (48) campagne blijven voeren, maar in de verkiezing gisteravon­d voor fractielei­der van de sociaaldem­ocraten in het Europees Parlement moest ze nipt de duimen leggen voor de Duitse tegenkandi­daat. Bij winst zou ze ook haast onvermijde­lijk Europees lijsttrekk­er gebleven zijn voor de sp.a. Daar blijft nu een vraagteken achter staan.

Het was u mogelijk ontgaan, maar Kathleen Van Brempt was al ondervoorz­itter van de ‘Progressie­ve Alliantie van Socialiste­n en Democraten’ in het Europees Parlement, zoals de Europese socialisti­sche fractie voluit heet. Pas op, de fractie heeft een stuk of acht ondervoorz­itters. Je steekt in het Europese halfrond pas echt helemaal boven het maaiveld uit als voorzitter van een fractie.

De ene fractie is dan nog de andere niet. Het parlement telt 749 parlements­leden uit 28 lidstaten, die verdeeld zijn over acht fracties. Twee fracties steken er met kop en schouders bovenuit: de christende­mocraten, met 219, en de sociaaldem­ocraten met 188 parlements­leden. Op de derde plaats vallen de conservati­even, waaronder de N-VA, al terug tot 71 parlements­leden. Op de vierde plaats volgen de liberalen met 68, daarachter de Groenen met 58 parlements­leden.

Opvallend: twee van de vijf grootste fracties werden al geleid door Belgen, de liberale fractie door oud-premier Guy Verhofstad­t, bij de Groenen is Philippe Lamberts van Ecolo covoorzitt­er samen met een Duitser.

Sleutelfig­uren

Europese fractielei­ders wegen zwaarder dan hun collega’s in de kamer en het Vlaams Parlement. “Omdat wij niet met een vaste meerderhei­d tegen een vaste minderheid of oppositie zitten”, zegt parlements­lid Ivo Belet (CD&V). “Bij elk dossier opnieuw moet je kijken met welke fracties een meerderhei­d kan gevormd worden. De fractielei­ders spelen in die onderhande­lingen een cruciale rol. Ze zijn ook sleutelfig­uren in de relatie met de Europese Commissie en de Ministerra­ad. Je kunt het dus gerust Europese topfunctie­s noemen, zeker in het geval van de twee grootste fracties.”

Dat Kathleen Van Brempt een gooi deed naar het bijna hoogste niveau van de Europese besluitvor­ming, verbaast Belet niet. “Ze is een gerespecte­erd parlements­lid, zeker geen backbenche­r. Ze was voorzitter van de commissie Dieselgate.”

Kathleen Van Brempt is ook gemeentera­adslid in Antwerpen. “Dat is belangrijk voor mij, al blijf ik mijn roeping in de eerste plaats Europees zien”, zegt ze. “Ik heb hier al zoveel werk kunnen verzetten en het is een ongeloofli­jk boeiende job.” Over de lijstvormi­ng bij de sp.a in Antwerpen – Tom Meeuws als boegbeeld of Jinnih Beels, als niet-partijlid? – wil ze liever niets zeggen. “Alleen dat ik zeker geen lijsttrekk­er ben.”

26 Duitsers

Volgens De Standaard is “hier en daar te horen” dat Van Brempt met het fractielei­derschap haar lijsttrekk­erschap bij de volgende Europese verkiezing­en wilde veiligstel­len. Het is inderdaad niet ondenkbaar dat voorzitter John Crombez voor nieuw bloed gaat op de Europese lijst. In dat geval zou een positie als fractielei­der een cruciaal verschil maken. Je kunt iemand met een Europese topfunctie moeilijk laten vallen bij de lijstvormi­ng. “Ach, ik weet niet waar journalist­en dat allemaal halen”, reageerde Van Brempt nog voor de stemronde. “Met de voorzitter is afgesproke­n dat we het pas na de gemeentera­adsverkiez­ingen over de Europese lijst hebben. Ik zou geen schijn van kans maken als dit mijn motief was. Ik ben er gewoon van overtuigd dat ik genoeg in huis heb voor zo’n uitdaging. Dáár gaat het om.”

De tegenstand­er van Van Brempt was de 61-jarige Duitser Udo Bullmann, een toonbeeld van degelijkhe­id. Hij haalde het met 59% van de stemmen, tegenover 41% voor Van Brempt. Bullmann had het voordeel dat de 26 Duitse sociaaldem­ocraten voor hem stemden.

Kathleen Van Brempt Europees Parlements­lid en Antwerps gemeentera­adslid (sp.a) ‘‘Ik zie mijn roeping in de eerste plaats Europees. Ik heb hier al zoveel werk kunnen verzetten en het is een ongeloofli­jk boeiende job.’’

 ?? FOTO BELGA ?? Kathleen Van Brempt is een van de acht ondervoorz­itters van de sociaaldem­ocraten in het Europees Parlement. Ze schopte het net niet tot voorzitter van de tweede grootste fractie.
FOTO BELGA Kathleen Van Brempt is een van de acht ondervoorz­itters van de sociaaldem­ocraten in het Europees Parlement. Ze schopte het net niet tot voorzitter van de tweede grootste fractie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium