Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“N-VA schiet statiegeld op blik en flessen af, nog voor de evaluatie gemaakt is”

Schauvlieg­e vindt dat partij zich met veto niet aan afspraken binnen regering houdt

- (blg, svw)

Het zit er bovenarms op tussen CD&V en N-VA in de Vlaamse regering over de mogelijke invoering van statiegeld op plastic flessen en blik. “Meer dan honderd steden en gemeenten vragen erom”, zegt minister Schauvlieg­e. “Maar N-VA wijst hun verzoek al op voorhand af.”

N-VA verzet zich in het Vlaams Parlement tegen de invoering van statiegeld op blikjes en petflessen. Een opmerkelij­ke wending, want in Antwerpen had de partij in januari nog gezegd principiee­l voor deze maatregel te zijn. “Het is belangrijk voor het proper houden van onze straten en legt de verantwoor­delijkheid bij de burger”, zei N-VA-gemeentera­adslid Koen Laenens toen. “Iets dat geldwaarde heeft, werpt men niet op straat.”

Nu komt hij daarop terug op basis van volgens hem nieuwe cijfers. “Het zou maar 40% van het zwerfvuil van straat halen”, zegt Laenens. “We moeten dus naar een globale aanpak waarbij ook die andere 60% van straat verdwijnt. Bovendien zou het systeem van statiegeld alleen maar zorgen voor duurdere producten en worden mensen opgezadeld met het stockeren van deze lege flessen en blikjes.”

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V, foto) is niet te spreken over dit veto. “N-VA schiet het statiegeld af, nog voor de evaluatie gemaakt is”, zegt ze. “Dat is tegen de afspraak binnen de regering. Meer dan honderd Vlaamse steden en gemeenten, waaronder een groot aantal met N-VA in het bestuur, en veel middenveld­organisati­es vragen erom, maar N-VA wijst hun verzoek reeds op voorhand af.”

 ?? FOTO BELGA ?? Joke Schauvlieg­e.
FOTO BELGA Joke Schauvlieg­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium