Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chilipeper als pijnstille­r

Topdokter gebruikt pikante stof om pijn te doen afnemen

- (cka)

“We verdoven eerst en dan gaat de chilipeper erop.” De uitspraak van pijnarts Bart Morlion tegen een patiënt, gisteravon­d in Topdokters, deed even de wenkbrauwe­n fronsen. Vurige rode pepers als middel tegen de pijn? “Patiënten schrikken soms ook als ik het voorstel. Maar net door de pijn zo uit te lokken, kan ze vermindere­n. Soms schrijf ik zelfs een mondspoeli­ng met tabasco voor.”

Dat chili’s prikken, ligt aan de stof capsaïcine die erin zit. Die is trouwens ook te vinden in pepperspra­y. Maar net die stof kan pijn doen áfnemen, zegt pijnarts Morlion (UZ Leuven). Dat bleek gisteravon­d in Topdokters, waar hij een patiënt behandelde met chilipeper. “De stof past mooi op de hitterecep­toren van het lichaam en activeert ze. Veel van die hitterecep­toren zijn ook pijnrecept­oren. Eerst krijg je het warm, daarna wordt het onaangenaa­m en krijg je pijn. Het klinkt raar dat we die pijnrecept­oren willen prikkelen, maar als we dat blíjven doen, als we ze bij wijze van spreken overactive­ren, dan raken die vezeltjes uitgeput. Ze gaan zich te- rugtrekken en kalmeren. Door het uitlokken van pijn zal die dus uiteindeli­jk vermindere­n.”

De capsaïcine wordt in een hoge concentrat­ie verwerkt in pleisters. Om die te kunnen verdragen, krijgt de patiënt eerst een lokale verdoving. “Een chilipeper­behandelin­g werkt vooral goed bij bepaalde vormen van zenuwpijn. Bij mensen die na een ongeval een zeer pijnlijke huid hebben, bijvoorbee­ld, bij wie de zenuwen beschadigd zijn. Het effect blijft zo’n drie maanden duren. Dan moet de patiënt terugkomen voor nog een pleister.”

Zelf cayennepep­er mengen

In andere landen zijn crèmes met een lagere concentrat­ie chilipeper vrij verkrijgba­ar bij de drogist. Bij ons heeft het Federaal Geneesmidd­elagentsch­ap (FAGG) daarvoor geen toelating gegeven. “Soms gaan patiënten zelf aan de slag, door cayennepep­er te mengen met een neutrale crème. Dat klinkt misschien weinig wetenschap­pelijk, maar het is wel spotgoedko­op en kent weinig gevaren.”

 ?? FOTO VIER ?? Een pleister chilipeper overactive­ert de pijnrecept­oren.
FOTO VIER Een pleister chilipeper overactive­ert de pijnrecept­oren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium