Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Billie (5) kan fietsen maar net niet goed genoeg”

- (syma)

Natalie Van den Heule (40) uit Deurne doet zowat alles met de fiets. Zij en haar man brengen en halen de kinderen (2,5 en 5) naar en van school met de bakfiets. Dochter Billie kan wel al zelf fietsen.

Natalie en haar gezin wonen in Deurne-Zuid, in de buurt van de Antwerpse luchthaven. Ze fietst elke dag naar haar werk bij de Christelij­ke Mutualitei­ten, in het centrum van de stad. ’s Ochtends brengt haar man Billie (5) en Menno (2,5) naar school met de bakfiets, na schooltijd gaat Natalie hen met de bakfiets ophalen. “In de schoolomge­ving is het dan altijd heel druk. Veel mensen komen nog met de auto de kinderen ophalen. Voor ons is de bakfiets dan de snelste en veiligste oplossing.”

“Billie kan sinds ze 4,5 is wel zelf fietsen”, zegt Natalie. “We hebben het haar geleerd op een verhard wegje in het park. Voordien reed ze op een loopfietsj­e en ze heeft nooit een fiets met zijwieltje­s gehad. Maar ze kan het volgens mij nog nét niet goed genoeg om zelf naar school te fietsen. Hoewel ik haar nu heb gezegd: als het beter weer is, gaan we ’t eens proberen. Menno in de bakfiets en Billie fietsend op de stoep.”

“Het is alleszins een heel voorzichti­g meisje”, zegt Natalie. “Ik denk dat Menno meer risico’s zal nemen. Daarom hecht ik er ook aan om zelf het goede voorbeeld te geven. Daar leren ze het meest van. Ik draag meestal een fluohesje en een fietshelm en ik zal bijvoorbee­ld nooit oversteken als het nog rood is. Ik zie het vaak genoeg in de stad, mensen die dat wel doen. Dan voel je jezelf soms onnozel omdat je zo ‘braaf’ bent.”

“In de bakfiets zijn de kinderen meer met elkaar bezig dan op de weg te letten, dus daar leren ze denk ik niet veel mee. Maar omdat we het gewend zijn om ook bezoekjes, boodschapp­en en uitstapjes met de fiets te doen, zullen ze nog gelegenhei­d genoeg krijgen om al doende te leren. Als we in een drukkere buurt zouden wonen, zou ik het niet zo vertrouwen. Maar oudere leerlingen gaan in onze buurt alleen met de fiets naar school, dat moet zeker kunnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium