Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is hier elke dag weer uitkijken voor drie”

- (kvro)

Broers Ruben en Tobe Stuyckens fietsen dagelijks door weer en wind naar het Heilig-Hartcolleg­e in Heist-opden-Berg. De rit is amper twee kilometer lang, maar ze moeten daarvoor wel de gevreesde N10 oversteken.

Opa Theo haalde Ruben en Tobe gisteren met de fiets op aan de school. De broers zijn intussen geoefend in het verkeer en kennen de gevaren. Ze weten dat een fietshelm onmisbaar is, dat op tijd remmen heel belangrijk is en dat ook zichtbaarh­eid hand in hand gaat met veiligheid.

Iets wat ze zelf niet in de hand hebben, is de veiligheid van de uiterst smalle fietsstrok­en van de drukke Liersestee­nweg (N10). Het aanleggen van nieuwe fietspaden langs de gewestweg is al jaren een heet hangijzer. Om het gewest nogmaals op de hoogdringe­ndheid ervan te wijzen, zette Leen Van Kerckhoven, de mama van Ruben en Tobe, enkele jaren geleden haar schouders mee onder het actiecomit­é Veilig fietspad N10. Een filmpje dat ze in 2015 maakte van de schoolrout­e die haar kinderen moesten afleggen, weekte toen duizenden reacties los.

Voor kinderen die, zoals Ruben en Tobe, uit de achterligg­ende industriez­one richting de scholen in Heist-station of Heist-centrum fietsen, voorzag de gemeente intussen in een tijdelijke oplossing. “Op een privégrond werd een provisoir weggetje aangelegd”, zegt opa Theo. “Sindsdien kunnen we een levensgeva­arlijke oversteek afsnijden en kunnen we de N10 oversteken aan de rotonde ter hoogte van Fabiola.”

Volgens mama Leen is dat nog steeds niet helemaal ideaal. “Het weggetje ligt er soms modderig bij, maar dan zeg ik tegen de kinderen: liever vuil dan platgerede­n worden. Aan de rotonde blijft het uitkijken voor drie. Fietsers hebben er namelijk geen voorrang. Het zijn dus nog steeds geen ontspannen­de fietstocht­jes naar school.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium