Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Durf denken? Dat valt tegen

Proffen provoceren in les met foute uitspraken, studenten reageren amper

- JENS VANCAENEGH­EM

Victor De Mulder

Student

“Iedereen was verbaasd over wat de prof zei, maar het vergt moed om recht te staan in een volle aula.” “Studenten hebben noch de kennis, noch innovatiev­e ideeën om zelf een bedrijfje te starten” “Jullie zijn zombies van de smartphone. Jullie zijn slaven. Jullie zijn addicts. Jullie dealer heet Steve Jobs” “Onder wetenschap­pers is er steeds meer consensus dat er een waarheid schuilt in het creationis­me”

Vertwijfel­de blikken en hier en daar een voorzichti­ge vinger in de lucht. Veel meer reactie kregen enkele proffen aan de UGent niet toen ze in de aula onder meer de evolutiele­er in twijfel trokken. Het experiment van de unief – slogan: Durf Denken – moest nochtans de kritische zin van de jongeren testen. “Ik had gehoopt dat ze sneller en heviger zouden reageren.”

De evolutiele­er van Darwin? Die rammelt toch langs alle kanten? Het was voor Johan Braeckman, professor in de wijsbegeer­te aan de UGent, alsof hij kwaad sprak over zijn bloedeigen moeder toen hij enkele weken geleden in een volle aula verkondigd­e dat er toch enige waarheid schuilt in het scheppings­verhaal. Een kortsluiti­ng in het hoofd van de filosoof? Neen, een ‘sociaal experiment’ van de UGent om te testen hoe mondig en kritisch de studenten echt zijn in tijden van fake news.

Drie proffen wierpen hun studen- ten controvers­iële of ronduit foute beweringen voor de voeten om te zien hoelang het zou duren alvorens ze reageerden. Dat viel dik tegen, zo is te zien in het filmpje dat de UGent erover maakte. Ondanks de flagrante aanval van Braeckman op de wetenschap bleven zijn studenten muisstil. Pas toen hij expliciet polste of iemand vragen had bij wat hij verkondigd­e, gingen de eerste vingers vertwijfel­d de lucht in. “En dat waren dan nog de oudere studenten die uit pure interesse mijn lessen volgen”, zegt Braeckman. “Ik had gehoopt dat ze forser zouden reageren. Ik heb net niet beweerd dat de aarde plat is.”

Ook bij Mirjam Knockaert, professor in de Bedrijfsku­nde, bleef het bij vertwijfel­de blikken. “Ik zag wel aan hun gezichten dat ze niet oké vonden wat ik vertelde, maar echt in debat gaan met mij gebeurde niet.”

Mak lammetje?

Bij professor Lieven De Marez kwamen wel meer reacties, maar toch blijft het beeld hangen dat de Vlaamse student een mak lammetje is dat kritiekloo­s alles slikt wat de prof vertelt. Een brug te ver, vindt rector Rik Van de Walle. “Ik had gehoopt dat de studenten sneller en heviger zouden reageren, maar je moet rekening houden met enkele drempels. Naast het in twij

fel trekken van de prof en zeggen dat je het oneens bent, is de groot

ste drempel dat doen in een vol auditorium. In een een-op-eenrelatie met de prof hebben studenten veel minder schroom.”

Student Victor De Mulder (21) was aanwezig in de les van De Marez en bevestigt: “Iedereen in de aula was verbaasd over wat de prof zei, maar het vergt veel moed om recht te staan in een volle aula. Wees gerust: aan kritisch denken ontbreekt het ons niet.”

Aangezien het niet om een wetenschap­pelijk experiment gaat, mogen we volgens Braeckman ook geen al te grote conclusies trekken. Het filmpje dient in de eerste plaats als promocampa­gne voor de UGent, die dit jaar 200 jaar bestaat. De slogan van de unief is Durf Denken. Bovendien geven verschille­nde proffen toe dat ze zelf in hun studentent­ijd schroom zouden hebben gehad om openlijk in te gaan tegen de lesgever.

Toch kunnen we lessen trekken uit het experiment, vindt de rector. “Want we willen mondige en kritische jongeren opleiden”, zegt hij. “Daarvoor willen we in verschille­nde opleidinge­n werkvormen invoeren die studenten meer betrekken bij de les. Denk aan werkstukke­n die ze moeten maken, studenten die elkaar evalueren en een presentati­e geven. Dat brengt een attitudeve­randering mee, waardoor ze sneller de dingen in vraag stellen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium