Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mark Zuckerberg op verschille­nde matjes geroepen

Ondertusse­n blijft het aandeel van Facebook rake klappen krijgen

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Het Europees Parlement heeft Facebook-baas Mark Zuckerberg uitgenodig­d om uitleg te verschaffe­n over de onthulling­en rond Cambridge Analytica. Ook een Britse parlements­commissie wil dat Zuckerberg voor het parlement verschijnt om uitleg te geven.

“Facebook moet de vertegenwo­ordigers van 500 miljoen Europeanen verduideli­jken dat hun persoonlij­ke gegevens niet gebruikt worden om de democratie te manipulere­n”, zo tweette voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani gisteren.

Een gelijkaard­ige vraag komt er van een Britse parlements­commissie die wil dat Zuckerberg voor het parlement verschijnt om het “catastrofa­le mislukken” van de beveiligin­g van persoonsge­gevens op het sociale netwerk te komen toelichten.

Daarnaast startte ook de Amerikaans­e handelscom­missie FTC een onderzoek naar Facebook en hoe het persoonlij­ke gegevens gebruikt. Dat schreef The Washington Post gisteren. Facebook ligt onder vuur nadat de New York Times en The Guardi-

an afgelopen weekend berichtten dat Cambridge Analytica, een bedrijf dat voor Donald Trumps campagne werkte, toegang had tot de persoonlij­ke gegevens van tientallen miljoenen gebruikers. Die gegevens zouden onrechtmat­ig ingezet zijn in de verkiezing­sstrijd, onder meer door de kiezer te bestoken met gepersonal­iseerde advertenti­es. De onthulling­en kwamen van klokkenlui­der Christophe­r Wylie.

Miljardenv­erlies

Maar voorlopig blijft het oorverdove­nd stil in Silicon Valley en onthoudt Zuckerberg zich van elke commentaar. Het bedrijf meldde wel dat het zijn banden met Cambridge Analytica heeft opgeschort voor de duur van een onderzoek naar de beschuldig­ingen.

Ondertusse­n blijft het aandeel van Facebook op de technologi­eindex Nasdaq verder de diepte ingaan. Gisterenav­ond rond half zes onze tijd stond dat aandeel 4,5% in het rood, nadat het eergistere­n al een tuimeling van 6,8% maakte, wat neerkomt op een waardeverl­ies van 29 miljard euro. Voor Zuckerberg, die zelf nog 16% van de aandelen van Facebook in handen heeft, betekent dit een persoonlij­k verlies van 4 miljard euro.

En in België?

Vraag is nu of het in België ook zo’n vaart loopt en of onze politieke partijen dezelfde technieken gebruiken? “Momenteel niet”, zegt Reinout Van Zandycke, gespeciali­seerd in politieke communicat­ie, in Het Nieuwsblad. “In België is veel minder data beschikbaa­r dan in Amerika. Dat komt bijvoorbee­ld doordat onze Nederlands­e taal minder wijdverspr­eid is dan het Engels.”

Volgens Van Zandycke maken Belgische partijen voorlopig enkel gebruik van de zogenaamde

small data. “Welke artikels worden het vaakst aangeklikt of gelezen? Welke links worden het meest gedeeld? Zo zien ze welke thema’s er leven.”

 ?? FOTO APFOTO ?? Mark Zuckerberg wordt verwacht verantwoor­ding af te leggen over de gelekte Facebookge­gevens.
FOTO APFOTO Mark Zuckerberg wordt verwacht verantwoor­ding af te leggen over de gelekte Facebookge­gevens.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium