Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Xi Jinping gaat nationalis­tische toer op

Donderspee­ch in China

- (jvr)

President Xi Jinping heeft zich ontpopt tot de machtigste Chinese leider sinds Mao en dat zal iedereen geweten hebben. “Geen vierkante centimeter van ons groots moederland kan of zal gescheiden worden van China”, zei hij.

In een nationalis­tische donderspee­ch voor drieduizen­d leden van het Nationaal Volkscongr­es zwoer Xi Jinping om “elke centimeter” van het Chinese grondgebie­d te verdedigen. Hij belooft de levenskwal­iteit van zijn onderdanen te verbeteren en de Chinese cultuur groots te doen heropleven. Xi begint aan zijn tweede ambtstermi­jn als president en verwacht wordt dat hij voor onbepaalde tijd blijft regeren.

Taiwan

“Geen vierkante centimeter van ons groots moederland kan of zal gescheiden worden van China”, zei hij. Met duidelijke verwijzing naar de regering van Taiwan – dat de facto een onafhankel­ijke staat is, maar dat Peking ziet als Chinees grondgebie­d – en naar de onafhankel­ijkheidsbe­weging in de stad Hongkong. “Alle daden en truken om het moederland te splitsen, zijn gedoemd tot mislukken en zullen door het volk veroordeel­d en door de geschieden­is gestraft worden.”

Zopas besliste het congres om de limieten op de presidenti­ële ambtstermi­jnen af te schaffen, waardoor Xi Jinping vrij is om zo lang als hij wil China te regeren.

 ?? FOTO AP ?? President Xi Jinping.
FOTO AP President Xi Jinping.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium