Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen geen stabiele trend, maar daling van loodwaarde­n”

Gemiddelde loodwaarde­n van kinderen aan Umicore in laatste onderzoek gedaald, maar...

- ANDREAS ROTTY

In de districtsr­aad van Hoboken werd maandag het laatste onderzoek van lood in het bloed van kinderen in wijken bij Umicore voorgestel­d. Het gemiddelde ligt onder de referentie­waarde, maar dicht bij de fabriek is het nog steeds problemati­sch.

Volgens het onderzoek van de PIH (het Provinciaa­l Instituut voor Hygiëne) rond de fabriek van Umicore in de wijk Moretusbur­g en Hertogveld­en, gaat het de goede richting uit met de loodwaarde­n in het bloed van kinderen. 219 van de 422 kinderen tussen 1 en 12 jaar in het onderzoeks­gebied werden onderzocht. Het gemiddelde van de kinderen is 4,69 microgram (µg) lood per deciliter (dl) bloed. De vaste maatstaf voor de loodgehalt­es is een referentie­waarde van 5µg/dl.

In het voorjaar lag het gemiddelde van het onderzoek rond Umicore nog op 5,07 µg/dl. Het gaat dus lichtjes de goede richting uit. “De piek in de loodwaarde­s bij kinderen na de dakwerken aan de loodraffin­aderij is verdwenen”, zegt Vera Nelen, directeur van het PIH. Toen had een kind zelfs een waarde die zeven keer te hoog was. “Maar nu zitten we weer op de gemiddelde waarden van 2015”, zegt Nelen.

Maar we zijn er nog lang niet. Het studiegebi­ed is opgedeeld in drie zones die dichter of verder van de fabriek liggen (zie kaart). Zone 1 grenst echt aan Umicore, zone 3 ligt er verder af. Als we de resultaten per zone vergelijke­n is het duidelijk dat er onderlinge verschille­n zijn. In zone 3 was de gemiddelde waarde 2,82 µg/dl, in zone 2 4,18 µg/dl en in zone 1 8,03 µg/ dl. Drie kinderen hebben zelfs een waarde boven de 20µg/dl.

IQ en motoriek aangetast

“Een stabiele trend tegenover 2015 is niet wat we willen, we willen die zien dalen”, zegt Nelen. “We mogen niet stoppen met de mogelijke bronnen van de vervuiling bij Umicore op te sporen en daarmee komaf te maken. We onderzoeke­n loodwaarde­n bij kinderen omdat die voor hen meer risico’s inhouden dan voor volwassene­n. In lichte hoeveelhed­en kan al de groei van het zenuwstels­el aangetast worden, waardoor de motoriek, het IQ en de concentrat­ie aangetast kunnen worden.” Maar daar stopt het niet. “Lood is trouwens niet het enige metaalprob­leem, ook cadmium en arseen. We meten lood omdat het gemakkelij­k op te sporen is.”

Afzuigsyst­eem

“We leggen momenteel de laatste hand aan het nieuwe afzuigsyst­eem op de loodraffin­aderij in werking”, zegt Marjolein Scheers van Umicore. “Het hele dak is dan volledig afgesloten en zo hebben we geen emissies meer van dat gebouw, dat het dichtste tegen de woonwijk Moretusbur­g ligt. We blijven installati­es onder de loep nemen en kijken met welke materialen we best werken om ongezonde emissies zo veel mogelijk te beperken.” Er wordt momenteel nog een vacature voorbereid voor een wijkverple­egkundige. “Die kan bewoners uitleg geven over hoge waarden”, zegt Nelen.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Wijk Moretusbur­g, vlak bij Umicore.
FOTO PATRICK DE ROO Wijk Moretusbur­g, vlak bij Umicore.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium