Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Peeters als architect

-

Van CD&V wordt wel eens gezegd dat het een huis met vele kamers is. In Antwerpen is CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters als een volleerd binnenhuis­architect stevig door dat huis aan het gaan. Al dan niet onder zijn aansturen zijn twee belangrijk­e zuilen uit dat huis verdwenen. Philip Heylen stopte anderhalf jaar geleden als schepen om een nieuwe uitdaging aan te gaan in de privésecto­r. Zijn collega en politieke vader Marc Van Peel maakte deze week bekend dat het tijd was voor zijn pensioen. Beiden waren jarenlang de vertrouwde gezichten van CD&V Antwerpen. Ze blonken uit in pragmatism­e en de overtuigin­g dat je politiek alleen meespeelt als je mee in de cockpit zit. Machtspoli­tiek is geen vies woord. Sp.a leerde dit op de harde manier, na het ontploffen van het kartel na de verkiezing­en in 2012. Peeters laat zich bijstaan door schepen Caroline Bastiaens en Kamerlid Nahima Lanjri. Dat Bastiaens op twee staat, is waarschijn­lijk te danken aan Van Peel, die nog een laatste maal zijn volle gewicht binnen de partij in de schaal legde voor zijn voormalige kabinetsch­ef. Beide dames zijn gelieerd aan Beweging.net. Niet echt een fanclub van N-VA.

De lijsttrekk­er maakte deze week enkele jongerenka­ndidaten bekend in zijn top 10 op de lijst. Het zijn vier twintigers. Ook zij hebben eerder een centrumlin­ks profiel. Zij pleiten voor verbinding, mobiliteit met het openbaar vervoer en de fiets, en vragen aandacht voor de allerzwaks­ten. Dat is niet anders voor lijstduwer Orry Van de Wauwer.

Bereidt Peeters zijn partij voor op een coalitiewi­ssel met Groen en sp.a of beseft hij dat zijn partij alleen kan groeien door zich te onderschei­den van N-VA met een centrumlin­kse koers? Aan rechts is de koek al verdeeld onder coalitiepa­rtners N-VA en Open Vld. In deze vijver blijven vissen, zou de huidige coalitie trouwens alleen maar verzwakken. Uit een interne peiling van CD&V bleek dat zijn partij stemmen verloor aan Groen, vooral dan van de Beweging.net-achterban. Waarschijn­lijk wil Peeters die terug naar de christende­mocratisch­e stal lokken.

Uit de huidige kieslijst zouden we kunnen opmaken dat CD&V eerder links dan rechts van het midden van het bed ligt. Als het tot coalitiege­sprekken komt met N-VA, zal CD&V een hoge prijs vragen. Veel christende­mocraten vinden dat hun partij nu te bekaaid uit deze coalitie komt.

Wat ook de strategie, CD&V gaat altijd voor de macht. Van Peel alludeerde daar al naar: “We gaan er voor zorgen dat de volgende havenschep­en opnieuw een CD&V’er is”. De enige kandidaat die daar voor in aanmerking komt is Kris Peeters, maar dan moet CD&V wel mee in de cockpit zitten.

 ?? FOTO JVDP ?? Kris Peeters met de vijf jongerenka­ndidaten op zijn lijst.
FOTO JVDP Kris Peeters met de vijf jongerenka­ndidaten op zijn lijst.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium