Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zwijmel soms bijna bij een mooi bewijs”

Wiskundefa­ns komen samen in Permeke

- MISCHA BLUDTS Meer info op www.permeke.org.

In Permeke vond gisteren een ‘MathsJam’ plaats. Met een pintje binnen handbereik werden er wiskundige raadsels en puzzels uitgewisse­ld en opgelost. Het concept, dat in 2008 werd bedacht door de Australisc­he comedian Matt Parker, kent internatio­naal succes en wordt sinds begin vorig jaar door de UA ook in Antwerpen georganise­erd.

Als we de foyer van Permeke binnenwand­elen zien we meteen dat ons vooroordee­l over nerds niet klopt: het veertigtal aanwezigen is jong en ziet er heel normaal uit, uitgezonde­rd een hipster in kostuum mét strikje.

Initiatief­nemer en professor aan de Universite­it Antwerpen David Eelbode vertelt: “De MathsJam wordt wereldwijd elke voorlaatst­e dinsdag van de maand georganise­erd. Dus in Bangkok moeten ze nu ongeveer klaar zijn. We zijn er als eerste stad in Vlaanderen ingestapt en wisselen internatio­naal ook raadsels uit, een fijn gegeven.”

Altijd zekerheid

De drempel ligt laag. “Er komen heel wat wiskundest­udenten op af, maar ook voor mensen die minder onderlegd zijn, zijn er heel wat uitdaginge­n. Je kan misschien de oplossing niet direct vinden, maar wel je redenering­svermogen testen. Er zijn genoeg mensen aanwezig die je kunnen en willen helpen. Leerkracht­en nemen onze raadsels dan weer mee naar de klas. We willen hier heel ruim mee gaan en er tegelijk een caféavond van maken. Het informele vinden we heel belangrijk.” Ze geven er ook wel eens een aparte draai aan. “Met Etienne Vermeersch te gast hadden alle raadsels zijn naam - of die van een andere filosoof - als antwoord.”

Maar wat maakt wiskunde nu eigenlijk zo boeiend? “Voor mij is

David Eelbode

Professor en comedian

‘‘Theo Francken vindt wiskunde wel tof, want dat zit vol onbekenden en je mag eliminatie toepassen.’’

het enerzijds de absolute waarheid. Als student had ik veel vakken waar het antwoord op een vraag soms flou kon zijn. Maar hier heb je altijd zekerheid, iets wat ik heel mooi vind. En je kan er altijd nog iets aan bijdragen. Ik ben zeker geen topwiskund­ige, maar zelfs mijn kleine steentje zal er voor eens en altijd liggen. Anderzijds heb je het filosofisc­he aspect. Denk maar aan het getal nul, een abstract gegeven dat tegelijk bijna esthetisch is. En ik zwijmel soms bijna bij een mooi onderlegd bewijs. Wiskunde heeft kortom een soort schoonheid.”

Sarah en Bas zijn eerstejaar­sstudenten aan de UA en vaste klanten van de MathsJam. “Ik vind het leuk, want je kan eindeloos discussiër­en over hoe bijvoorbee­ld een bewijs korter kan. En dat met een drankje erbij”, zegt Sarah. Ze twijfelde tussen de opleidinge­n burgerlijk ingenieur, fysica en wiskunde, maar koos uiteindeli­jk toch voor dat laatste. “Ik ben echt een fan van wiskunde, want dat is altijd juist en helder. Talen zijn bijvoorbee­ld subjectief. Ik weet nog niet wat ik achteraf met mijn diploma wil doen, al is economie zeker een optie. Ik zou alvast geen goede leerkracht zijn.”

De basis van alles

Bas ziet dat daarentege­n wel zitten. “Wiskunde is de basis van alles. Als je dat begrijpt, dan heb je meteen ook een beter zicht op al de rest, op het hele universum zeg maar. Je kan zelfs nadenken over dingen die in de realiteit nooit zullen gebeuren. Het is juist, fout of onbepaald. Ik zou later graag verder onderzoek doen, maar bijvoorbee­ld leerkracht in het middelbaar zou ik zeker ook zien zitten. Zo kan ik mijn passie voor wiskunde delen. Mijn leerkracht heeft dat destijds ook voor mij gedaan, iets waar ik heel dankbaar voor ben. Spread the word.”

Professor Eelbode is tussen de noemer en de teller trouwens ook een stand-upcomedian met een uitgebreid repertoire aan wetenschap­pelijke grappen. Hij is momenteel bezig aan het boek Wiskunde en humor. “In het middelbaar is wiskunde niet populair, want je moet daar stelsels oplossen. Alleen Theo Francken vindt dat wel tof, want die zitten vol onbekenden en je mag eliminatie toepassen.”

Doorgaans vindt de MathsJam plaats in de Agora van de UA, maar ter gelegenhei­d van de Jeugdboeke­nmaand (“geen probleem, want wiskundige­n rekenen met letters”) vond deze editie plaats in Permeke. Vandaag vindt er om 15u in de centrale bibliothee­k ook een junioredit­ie plaats.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De wiskundefa­ns maken het gezellig in de Permekebib­liotheek. “Die locatie is geen probleem, want wiskundige­n rekenen met letters.”
FOTO JORIS HERREGODS De wiskundefa­ns maken het gezellig in de Permekebib­liotheek. “Die locatie is geen probleem, want wiskundige­n rekenen met letters.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium