Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Linksere CD&V versterkt vooral de huidige coalitie”

Politicolo­og Dave Sinardet:

- (svw)

Nu de kop van de CD&V-lijst vorm krijgt, valt vooral het eerder linkse profiel van de kandidaten op. “Het is misschien niet de bedoeling van Kris Peeters, maar door op de linkse kiezer te mikken, versterkt hij de huidige coalitie”, zegt politicolo­og Dave Sinardet.

CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters maakte enkele weken geleden zijn nummers twee en drie op de lijst bekend. Schepen Caroline Bastiaens en Kamerlid Nahima Lanjri hebben een duidelijke stempel van Beweging.net, de koepel van chris- telijke werknemers­organisati­es. Ondertusse­n zijn ook de namen bekend voor de plaatsen vier, zes, zeven, tien en de lijstduwer. Zij vormen het gezicht van de jongeren.

Vlaams parlements­lid Orry Van de Wauwer duwt de lijst. Hij zette zijn engagement om in daden door Syrische vluchtelin­gen bij hem thuis op te vangen. De andere kandidaten hebben het over een andere mobiliteit met de fiets of het openbaar vervoer, het verbinden van mensen en aandacht voor de allerzwaks­ten.

“Het profiel van CD&V is duidelijk verlinkst, niet alleen in Antwerpen, maar ook nationaal”, zegt politicolo­og Dave Sinardet. “In Antwerpen kwam de partij natuurlijk al wel eerder op met de Stadslijst, een kartel met sp.a. CD&V verkoos dan wel om na de verkiezing­en het kartel te verlaten om te kunnen besturen.”

CD&V was in deze coalitie met N-VA en Open Vld volgens Sinardet redelijk onzichtbaa­r. Met Kris Peeters en de andere kandidaten is daar veranderin­g in gebracht door zich geregeld af te zetten van N-VA.

“Een goede score van CD&V speelt net in de kaart van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA)”, zegt de politicolo­og. “Hij wil het liefst verder met de huidige coalitie. De Wever heeft juist een sterke CD&V nodig, die dan nog liefst stemmen gaat halen op links. Als CD&V zich rechts zou profileren, dan gaat dit mogelijk ten koste van N-VA. Een linkse CD&V verzwakt vooral Groen en sp.a. Bovendien zijn de rechtse christende­mocraten waarschijn­lijk al lang overgestap­t naar N-VA. Het is misschien niet de bedoeling van Peeters, maar het resultaat kan wel eens zijn dat de huidige coalitie versterkt uit de verkiezing­en komt. Hij kwam niet uit liefde voor De Wever naar Antwerpen, maar we weten dat na de verkiezing­en het bord weer wordt afgeveegd en alles mogelijk is.”

Knal in het midden

Antwerps CD&V-voorzitter Ariane Van Dooren gaat niet mee in deAntwerps ze analyse. Volgens haar heeft haar partij slechts één profiel en dat is het centrumpro­fiel.

“Onze kandidaten zijn niet links of rechts”, zegt de voorzitste­r. “Zij geloven allen rotsvast in het zoeken naar de nuance in moeilijke en complexe problemen. Zij pogen allen een evenwichti­ge oplossing te zoeken en dit zonder te polarisere­n of in zwart-wit denken te vervallen. Neen, onze kandidaten zitten knal in het midden.”

 ?? FOTO POL DE WILDE ?? Dave Sinardet.
FOTO POL DE WILDE Dave Sinardet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium