Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Krijgt Antwerpen binnenkort een nieuwe stadsradio?

Dj Khalid Naciri wil lokale zender voor jonge stadsbewon­ers ‘107FM’ opstarten

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Het licentiedo­ssier is ingediend. Tussen Pasen en de zomervakan­tie valt het verdict, maar hangt het van Khalid Naciri af, dan heeft Antwerpen er binnenkort een gloednieuw­e radiozende­r bij. “107FM wordt dan een zender die Antwerpen in al haar facetten belicht.”

“Antwerpen telt amper nog lokale radiozende­rs”, vertelt Khalid Naciri (35), alias dj Khlr. “Bovendien heeft onze stad een immens aanbod aan alternatie­ve muziek in het nachtleven, maar dat wordt amper ondersteun­d op een commerciël­e FM-frequentie”, zegt Naciri, die zelf een bekend gezicht is in het Antwerpse uitgaansle­ven. Als dj Khlr stond hij al op heel wat podia in clubs en op festivals als Tomorrowla­nd.

Dat de radiofrequ­enties niet voor het grijpen liggen, beseft de Antwerpena­ar maar al te goed. “Net daarom willen we een alternatie­ve zender opstarten, om te voorkomen dat er alweer een FM-frequentie als eenheidswo­rst de ether ingaat.”

107FM moet dus een echte stadszende­r worden. “Een die om te beginnen de Antwerpse alternatie­ve muziekscen­e een platform geeft. Van funk tot drum ‘n’ bass, house, techno, new disco of indiebands, zolang het maar niet telkens de voor de hand liggende plaatjes zijn. Deels wel natuurlijk, want herkenbare muziek heb je nodig om een luisterbas­is op te bouwen.” Daarnaast moet 107FM het Antwerpen van vandaag in beeld brengen. “Zo hebben we hele goede banden met de Antwerpse cultuurdie­nst. Met hen willen we graag samenwerke­n. Maar ook wat er leeft op politiek vlak in Antwerpen moet op onze zender aan bod komen. Net zoals onze mode, het culinaire, sport,… De lokale gemeenscha­p en de band met de lokale handelaar zullen steeds centraal staan.”

Yuhcos

De doelgroep van 107FM definieert Naciri als ‘yuhcos’: young urban hipster couples or singles’,

stadsbewon­ers tussen de 16 en 35 jaar. “Dat is een hele toffe doelgroep waar ik zelf nog nét deel van uitmaak”, lacht hij. Zelf zal Khalid meerdere radioblokk­en voor zijn rekening nemen. “Het muzikale gedeelte vooral”, zegt hij. “Daarin zal ik heel veel moeite steken.” Want 107FM moet 24/7 radio bieden aan de luisteraar. “’s Nachts zullen we bijvoorbee­ld exclusieve Antwerpse dj-sets draaien. Na 3u ’s nachts volgt dan een playlist tot aan het ochtendpro­gramma van 7u.”

Als het lokale radioproje­ct van Naciri erdoor komt, dan kan hij nu al op een heleboel mensen rekenen die graag een programma voor hun rekening willen nemen. “Antwerpena­ren met bijvoorbee­ld een culinaire blog of een modeblog die komen vertellen over de tofste lunchadres­sen, de lancering van de nieuwste sneaker: het lokale nieuws dus.”

Maar ook de gewone burger kan zendtijd kapen. “Er zullen een aantal programmab­lokken komen waarin mensen de ruimte krijgen om iets tofs te brengen. Ik denk dan onder meer aan jong studerend radiotalen­t.”

Radio zal er hoofdzakel­ijk gemaakt worden vanuit de containerb­lokken van het voormalige Convoi. “De bedoeling is dat 107FM een kijkstudio wordt waar mensen kunnen langskomen om ons aan het werk te zien.”

Nu maar hopen dus dat de erkenning er snel komt voor 107FM.

Khalid Naciri

Oprichter 107FM

‘‘107FM moet de Antwerpse alternatie­ve muziekscen­e een platform geven.’’

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Khalid Naciri, alias dj Khlr. “’s Nachts zullen we exclusieve Antwerpse dj-sets draaien.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Khalid Naciri, alias dj Khlr. “’s Nachts zullen we exclusieve Antwerpse dj-sets draaien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium