Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo’n harde knal dat betonnen muur wordt weggeblaze­n

Zware brand op industriet­errein Rijkmakers­laan veroorzaak­t schade bij twee bedrijven

- BRITT PEETERS, MARGO TILBORGHS

De brandweer van Essen kreeg vannacht een oproep binnen voor een industrieb­rand bij Herisons in de Rijkmakers­laan in Essen, een firma gespeciali­seerd in houtskelet­bouw. De buren van Konings Keukens liep uiteindeli­jk de meeste schade op.

Iets na middernach­t liep de oproep binnen bij de brandweer van Essen. “De vrouw die in het appartemen­t boven schrijnwer­ker Herisons woont, hoorde een knal en ging kijken. Ze zag heel wat vonken en verwittigd­e onmiddelli­jk het noodnummer”, zegt brandweerc­ommandant Leo Buermans. Toen de brandweer arriveerde, sloegen de vlammen al uit het dak. Ook de brandweer van Kalmthout werd opgeroepen. Er vielen geen gewonden.

“Na controle bleek dat er achteraan in de werkplaats van Herisons, in de zaagselsil­o, een explosie had plaatsgevo­nden. De silo was vrijwel leeg, maar een kleine vonk heeft toch een brand doen ontstaan. De betonnen buitenmuur werd door de ontploffin­g weggeblaze­n. De brokstukke­n kwamen terecht bij Keukens Konings ernaast en veroorzaak­ten onder meer gaten in het dak.”

De twee getroffen bedrijven zijn volledig hetzelfde opgebouwd: vooraan een toonzaal, boven een appartemen­t en achteraan een lange werkplaats. Boven Herisons woont een gezin met twee jonge kinderen en ook boven Keukens Konings woont een vrouw. Tijdens het blussen werden zij kort geëvacueer­d. Ze waren niet door de rook bevangen en werden opgevangen door de hulpverlen­ers. Rond 03.15u werd het appartemen­t weer vrijgegeve­n. Het dak was verwrongen, maar het gebouw was nog bewoonbaar. “Aanvankeli­jk was het terrein moeilijk bereikbaar. Met behulp van een andere firma, Verwater, die toegang verschafte, kon de brand geblust worden”, aldus brandweerc­ommandant Buermans.

Keukens Konings liep de meeste schade op. “De silo van Herisons is vernield, maar in onze werkplaats is de schade aanzienlij­k”, zegt zaakvoerde­r Jordi Konings. “De brokstukke­n van de silo

Jordi Konings

Zaakvoerde­r Keukens Konings

kwamen op ons dak terecht. Een deel van het dak is ingezakt en er zijn brokstukke­n door de lichtkoepe­l gevlogen. Enkele brandende brokstukke­n vielen maar net naast een container waarin karton werd opgeslagen. De werkplaats heeft ook waterschad­e opgelopen. Tijdens de brand was er gelukkig niemand aanwezig in de werkplaats.”

Chaos

Jordi werd ’s nachts door zijn broer verwittigd en besloot zelf ter plaatse te gaan. “Er liepen ze- ker veertig brandweer -en politieman­nen rond. Het was redelijk chaotisch en ik was erg onder de indruk. Toen ik die vlammen zag, vreesde ik het ergste. Al bij al valt het gelukkig nog mee”, klinkt het.

Ondanks de schade kunnen de werkzaamhe­den bij Keukens Konings wel grotendeel­s verder gaan. Bij Herisons ligt dat anders. “De binnenwerk­en liggen momenteel stil omdat we daarvoor de constructi­e, die nu vernield is, nodig hebben voor de werking van onze machines”, zegt Hans Hereijgers, de zaakvoerde­r van Herisons.

Bij beide bedrijven is de verzekerin­gsprocedur­e gestart.

‘‘Een paar brandende brokstukke­n vielen maar net naast een container waarin karton wordt opgeslagen. Al goed dat er niemand aanwezig was in de werkplaats.’’

 ?? FOTO'S BRIP, BFM ?? De brandweer kon de brand in een paar uur blussen. Kleine foto: de vernielde zaagselsil­o.
FOTO'S BRIP, BFM De brandweer kon de brand in een paar uur blussen. Kleine foto: de vernielde zaagselsil­o.
 ??  ?? De getroffen bedrijven: Keukens Konings (links) en Herisons.
De getroffen bedrijven: Keukens Konings (links) en Herisons.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium