Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Streekgeno­ten Greg Van Avermaet en Jan Vertonghen ontmoeten mekaar voor het eerst

Rode Duivel Jan Vertonghen en olympisch kampioen Greg Van Avermaet praten voor eerste keer met elkaar

- vBoARoTr LdAeGaAaEn­komst.”

Ze zijn streekgeno­ten, ongeveer even oud, en sturen geregeld berichtjes naar elkaar. Maar elkaar ontmoeten lukte nog nooit. Tot het fruitbedri­jf Cibel deze week Jan Vertonghen en Greg Van Avermaet uitnodigde in Tielrode. Beiden maakten met plezier tijd voor een ontmoeting.

“Is mijn moeder nog niet gearriveer­d?” Jan Vertonghen heeft er net vier uur opnames voor een reclamecam­pagne met Greg Van Avermaet op zitten. Plaats van het gebeuren: de villa van de familie De Witte in Tielrode, het geboortedo­rp van Vertonghen. Zijn moeder woont even verderop. Ze zit geduldig te wachten in haar auto aan de poort om haar zoon naar de training van de Rode Duivels te voeren.

Vertonghen en Van Avermaet hadden elkaar nog nooit ontmoet, maar zijn wel fan van elkaar.

“Ik ben niet de grootste wielerkenn­er, ik weet wat ik in de kranten lees”, zegt Vertonghen. “Maar ik ben wel al van jongsaf gepassione­erd door de koers. Ik heb geen betere herinnerin­gen dan met Pasen in de tuin eitjes rapen en in de namiddag met mijn broer en nonkels naar de koers kijken. Gent - Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, Parijs - Roubaix – dat viel vaak samen met Pasen. Mijn helden waren Johan Museeuw, Peter Van Petegem en Leif Hoste. Ik supporterd­e altijd voor de Belgen. Mijn broer was een grote Lottofan. Die had soms liever dat Evans won in de plaats van een Belg. Dat snapte ik dan nooit.”

Vandaag supportert Vertonghen voor Van Avermaet.

“Ik kijk meer dan ooit naar wielrennen. Dat komt omdat je nu alle koersen zo gemakkelij­k op je smartphone of je iPad kan volgen. Mijn ploegmaats begrijpen er niets van. Toen ik in de bus op weg naar een wedstrijd naar het WK veldrijden zat te kijken, lachten ze me zelfs vierkant uit. Als je hen vraagt welke wielrenner ze kennen, kunnen ze hooguit Lance Armstrong noemen. Zelfs Eddy Merckx kennen ze niet. Triestig, want ik vind het veel leuker om samen naar de koers te kijken. Ik probeer het soms door te Facetimen met mijn broer.”

200 dagen van huis

Vertonghen richt zich tot zijn vertrouwen­spersoon Sven Van den Abbeele.

“Wanneer is onze wedstrijd tegen Chelsea? Op 1 april? Verdorie, da’s altijd hetzelfde. Als Chelsea was doorgegaan tegen Barcelona, hadden ze die wedstrijd op zaterdag gezet. Dan was ik zeker zondag live naar de Ronde van Vlaanderen gekomen. Dat had ik graag eens willen meemaken. Vorige zaterdag zat ik op een vlucht vanuit Swansea, toen Milaan - Sanremo aankwam. Ik heb de aankomst wel gezien, maar met vertraging.”

Greg Van Avermaet luistert. Zelf was hij tot zijn achttiende geen onaardige doelman bij Beveren. Hij volgt het voetbal nog altijd op de voet. Ook hij zou graag eens naar een wedstrijd van Tottenham gaan kijken.

“Tijdens het seizoen is het niet mogelijk, ik ben 200 dagen per jaar van huis”, zegt Van Avermaet. “In de maanden november-december is het wel rustiger. Maar dan wil je ook graag eens thuis zijn. Ik ben twee jaar geleden wel naar Chelsea gegaan voor een ontmoeting met Thibaut Courtois. Hopelijk krijg ik na mijn carrière vaker de kans dat te doen.”

Vertonghen knikt.

“Als voetballer­s mogen we niet klagen, want we moeten minder vaak reizen.

Onze dagen duren ook niet zo lang. ’s Morgens worden we pas om 9.00u op de club verwacht, tegen

14.00u à 15.00u zijn we weer thuis. Het is een mooi leven, maar er staat tegenover dat we hooguit één of twee dagen achter elkaar vrij kunnen nemen. Pep Guardiola gunt zijn spelers bij Manchester City soms een break van vier of vijf dagen. Maar onze trainer (Mauricio Pochettino, red.) is iemand die graag veel en hard

traint.”

Zweten op Zwift

Van Avermaet begint Vertonghen uit te horen over hoe het is om in de Premier League te voetballen. Beiden leerden elkaar kennen via de sociale media. Ze weten van elkaar dat ze streekgeno­ten zijn.

“Jan is van Tielrode, ik van Hamme, aan de overkant van de Durme”, zegt Van Avermaet. “Bij de jeugd hebben we nooit tegen elkaar gevoetbald, Jan is een paar jaar jonger dan ik. Maar we hebben elkaars carrière altijd gevolgd. Via Instagram heb ik ook contact met Thibaut Courtois en Jelle Van Damme, ook iemand van de streek. Sommige van die gasten vind ik ook terug op Zwift, dat is een sociaal medium voor wielrenner­s.”

“Ik heb net zo’n Zwift aangeschaf­t”, zegt Vertonghen. Hij richt zich tot mij. “Als je dat niet kent, Zwift is een computerpr­ogramma dat je in je living kan aansluiten op een koersfiets op rollen. Zo kan je op een groot computersc­herm virtueel fietsen tegen andere mensen. Hellingsgr­aad, slipstream van andere renners... Met alles wordt rekening gehouden. Je kan zelfs op bestaande parcoursen rijden. Ideaal als je in de stad woont.”

“Waar woon je precies in

Londen?”,

Greg Van Avermaet

“Naar Tottenham gaan kijken? Graag, maar tijdens het seizoen is het niet mogelijk, ik ben 200 dagen per jaar van huis.”

wil Van Avermaet weten. “Redelijk in het centrum, in de buurt van Camden”, zegt Vertonghen. “Mijn vriendin wilde een fiets kopen om zich te verplaatse­n, maar ik ben blij dat ze het niet gedaan heeft. Fietsen in Londen is levensgeva­arlijk. Auto’s houden er gewoon geen rekening mee dat er fietsers op de weg zijn. Je ziet ook geen gewone fietsen in Londen, alleen koersfiets­en. Zelf waag ik het er niet op buiten te gaan fietsen. Tottenham zou het niet appreciëre­n als ik met de fiets zou vallen. Daarom vind ik Zwift zo geweldig. Ik heb me eens klaargezet voor een wedstrijd, omdat ik dacht dat ik goed in conditie was. Viel dat even tegen! Vanaf de start waren de anderen allemaal weg. Het moeten ofwel profrenner­s, ofwel heel goeie amateurs geweest zijn. Uiteindeli­jk heb ik er nog eentje kunnen inhalen.”

Fruitvlekk­en

Het is tijd voor de opnames van reclamespo­ts. Van Avermaet en Vertonghen moeten het tegen elkaar opnemen in een

reeks tests met fruit in de hoofdrol. De uitkomst mogen we nog niet verklappen – dat is straks de

inzet van een prijsvraag. Na afloop heeft Greg Van Avermaet werk om de fruitvlekk­en van zijn wit T-shirt van BMC te wassen. Jan Vertonghen staat even stil bij de nieuwe truitjes die de Rode Duivels strak tegen Saudi- Arabië dragen. De gele exemplaren vervangen de blauwe wielertrui­tjes, die gebaseerd waren op de kleuren van de Belgische nationale wielerploe­g.

“De wielertrui­tjes vond ik heel tof. Ook al wist driekwart van de Rode Duivels niet dat het met koers te maken had. Gelukkig zijn er nog een paar wielerfans bij de Rode Duivels. Thibaut Courtois is een fan en ook Thomas Vermaelen en Simon Mignolet kijken soms wel mee.

(kijkt in agenda) Maar vrijdag tijdens de E3 moeten we trainen en zondag tijdens Gent - Wevelgem hebben we een sponsoract­iviteit.

(zucht) Hopelijk zijn we ermee klaar

Jan Vertonghen

“Mijn ploegmaats begrijpen er niets van. Toen ik in de bus op weg naar een wedstrijd naar het WK veldrijden zat te kijken, lachten ze me zelfs vierkant uit.”

 ?? FOTO'S FRANK BAHNMULLER ?? Greg Van Avermaet en Jan Vertonghen: “We hebben elkaars carrière altijd gevolgd.” Greg Van Avermaet en Jan Vertonghen nemen het in een commercial voor een fruitbedri­jf tegen elkaar op in een test met fruit. FOTO FRANK BAHNMULLER
FOTO'S FRANK BAHNMULLER Greg Van Avermaet en Jan Vertonghen: “We hebben elkaars carrière altijd gevolgd.” Greg Van Avermaet en Jan Vertonghen nemen het in een commercial voor een fruitbedri­jf tegen elkaar op in een test met fruit. FOTO FRANK BAHNMULLER
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium