Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het wordt tijd dat ik nog eens win in België”

Elia Viviani na uitvallen van Gaviria vandaag en zondag speerpunt van Quick.Step Floors

- WERNER BOURLEZ

De een zijn dood… Door het uitvallen van Fernando Gaviria mikt Quick.Step vandaag in De Panne en ook zondag in Gent - Wevelgem op dat andere spurtkanon: Elia Viviani. “Ik pas met plezier mijn programma aan, want dit is een unieke kans voor mij”, zegt de 29-jarige Italiaan. “Als ik met deze spurttrein niet win, is het echt omdat er iemand sneller was.” Negentiend­e werd je zaterdag in Milaan - Sanremo. Je had het je wellicht anders voorgestel­d?

“Ik ben ontgoochel­d in het resultaat, maar niet met onze prestatie. Doordat Nibali voorop was, heeft de ploeg er alles aan gedaan om hem nog te vatten. Daardoor verliep mijn sprint niet meer zoals het moest, maar dat is koers. We gingen voor de zege. Ik heb er veel uit geleerd. Ik kwam goed over de Poggio en ik weet nu: als het een beetje meezit, kan ik die koers ooit winnen.”

In De Panne ben je de te kloppen man. Zeker met zo’n spurttrein: naast je vaste lead-out Sabatini krijg je ook Richeze, Jakobsen, Martinelli en Sénéchal in steun.

“Ja, het zou niet mogen misgaan met zo’n superteam. En mijn conditie is goed. De wedstrijd is te vergelijke­n met de tweede rit in de vroegere Driedaagse De Panne. In 2016 won ik er voor Kittel en Kristoff. Ik wil echt opnieuw winnen. Deze spurttrein maakt een wereld van verschil in vergelijki­ng met de vorige jaren. Als ik nu niet win, is het echt omdat er iemand sneller was. Vroeger verloor ik veel energie nog voor ik aan de spurt moest beginnen.”

Jakobsen in Nokere, Hodeg in Handzame en de Ronde van Catalonië: de jonge spurtgoden van Quick.Step zagen aan de poten van je stoel.

“Haha, ik vind het fantastisc­h wat ze presteren. Ik had hun talent al meteen opgemerkt op trainingsk­amp. Ze zijn echt snel. In een groot team als Quick.Step is het belangrijk dat ook jonge gasten hun kans krijgen en ervaring kunnen opdoen. Hodeg reed met Gavria in Argentinië en Colombia, Jakobsen heeft met mij de Ronde van Dubai gedaan: ze hebben daar veel uit kunnen leren. Ik ben fier op die jongens.”

Je hebt al vijf zeges. Op hoeveel wil je eindigen dit seizoen?

“Zeker tien, want ik heb dat getal nog nooit bereikt. Vorig jaar bleef ik steken op negen. Maar ik zit al halfweg, dus deze keer moet het lukken.”

Door het uitvallen van Gaviria ben je plots ook een van de kopmannen zondag in Gent - Wevelgem.

“Ja, in zo’n belangrijk­e wedstrijd moet je ook een topspurter in de rangen hebben. Jammer wat Fernando is overkomen, maar dit is een mooie kans voor mij. En ik heb er zin in. Gent - Wevelgem is een van de grote klassieker­s, zoals Milaan Sanremo, die mij moeten liggen en waar ik ooit wil winnen. Ja, er is de Kemmelberg, maar ik heb al bewezen dat ik zulke hellingen aankan. Ik heb deze winter ook veel bergop getraind: ik ben er klaar voor.”

En daarna de Scheldepri­js vooraleer te focussen op de Giro.

“Ja, vorig jaar werd ik tweede in Schoten. Het is een echte sprintklas­sieker en met mijn spurttrein moet ik nu beter kunnen doen. Daarna kan ik mij voorbereid­en op de Giro. Ik wil schitteren in eigen land. Ik won er nog maar één rit (in 2015, red.), dat is te weinig.”

Je won nog maar twee keer in België. In 2016 in De Panne, maar herinner je je nog die andere zege?

“Euh, waar was dat nu weer?”

In 2010 in de Memorial Frank Vandenbrou­cke.

“Juist, als neoprof. Dat was een van mijn mooiste zeges in mijn debuutjare­n. Ik klopte er onder anderen Gert Steegmans. Ja, het wordt tijd dat ik nog eens win in België. Ik won dit seizoen al in Australië en het Midden-Oosten. Nu is Europa aan de beurt. Ik hou van koersen in jullie land. Het publiek is fantastisc­h. Het zijn gekke weken in Vlaanderen. En nu ik voor een Belgisch team rijd, wil ik er nog meer van genieten.”

Elia Viviani “Het zijn gekke weken in Vlaanderen. En nu ik voor een Belgisch team rijd, wil ik er nog meer van genieten.”

 ?? FOTO RR ?? Elia Viviani met zijn verloofde Elena Cecchini. Het zou zomaar kunnen dat het koppel zondag in Gent - Wevelgem zowel bij de mannen als bij de vrouwen de zegebloeme­n binnenhaal­t.
FOTO RR Elia Viviani met zijn verloofde Elena Cecchini. Het zou zomaar kunnen dat het koppel zondag in Gent - Wevelgem zowel bij de mannen als bij de vrouwen de zegebloeme­n binnenhaal­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium