Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Valverde kan het ook in de spurt

- (jcs)

Komt er ooit sleet op Alejandro Valverde? De 37-jarige Spanjaard won de tweede etappe in de Ronde van Catalonië die eindigde op een... vlakke spurt. Voor Valverde is het al zijn zesde zege in dit nog prille seizoen. En of hij op schema zit voor de Ardennenkl­assiekers.

Zou Alejandro Valverde op 1 juli 2017 gedacht hebben dat hij op 20 maart 2018 al voor de zesde keer de armen in de lucht zou mogen steken? Wij denken van niet. El Imbatido – de onverslaan­bare – brak vorig jaar in de openingsti­jdrit van de Tour zijn knieschijf na een harde val en kwam niet meer terug in competitie.

Het was gisteren een oersaaie etappe en het peloton zat achter op schema waardoor de wedstrijd geneutrali­seerd moest worden. Het leiderstri­o stond zelfs voor een gesloten overweg – geeuw. In de aanloop naar de laatste beklimming van derde categorie met de Col de Lilla draaide de blauwe garde van Movistar dan toch de gashendel open. Leider Alvaro Hodeg kon bergop niet volgen. Zowaar Alejandro Valverde nam met sprekend gemak de maat van iedereen in een vlakke spurt. Impey en McCarthy konden alleen toekijken.

Valverde, die ook titelverde­diger is, is meteen de nieuwe leider met vier seconden voorsprong op McCarthy. Valverde had overigens bij de tussenspur­t twee extra seconden gesprokkel­d.

“De kans deed zich voor bij die sprint om bonificati­eseconden te pakken. Het begon ook te kriebelen voor de ritzege en mijn ploegmaat Rojas zette me perfect af.”

Valverde droeg zijn zege op aan Xavi Tondo, een ex-ploegmaat die in 2011 overleed na een vreemd ongeval met een garagepoor­t. “Hij woonde hier in Valls. Ook wil ik deze zege opdragen aan mijn zoon Ivan die recentelij­k zijn sleutelbee­n brak bij het voetballen. Ik kan hem niet troosten omdat ik aan het koersen ben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium