Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerherstel voor kortharige collie

Sabine en Michel geven hondenras duwtje in de rug

- NEEL VERMEIREN www.vanrenvick­shof.be

Michel Calander en Sabine Goetstouwe­rs zijn zot van de kortharige Schotse herdershon­d. Met een beperkt kweekprogr­amma en deelname aan shows willen ze het ras weer onder de aandacht brengen.

“Door het succes van Lassie in de vorige eeuw wilden veel hondenlief­hebbers een langharige collie hebben”, vertelt Michel. “Daardoor raakte de kortharige herdershon­d in de verdrukkin­g. In de jaren zestig was hij bij ons praktisch uitgestorv­en. Wij willen de kortharige collie weer de plaats geven die hij verdient want deze Schotse hond is een echte gevoelshon­d, kindvriend­elijk en een ideaal gezelschap­sdier.”

Deze hond uit Schotland heeft vermoedeli­jk een langere geschieden­is door de langharige collie. In Northumber­land staat er zelfs een standbeeld uit de 14de eeuw. Michel Calander heeft zelf ook Schotse roots. “Mijn naam verschilt één letter met het Schotse plaatsje Callander. Ik voelde me erg aangetrokk­en door dit hondenras. Wij hebben er nu zelf vier, drie teefjes en een reu.”

Het koppel heeft drie soorten collies: de sable (bruin), tricolor (zwart-wit-bruin) en de blue merle (gevlekt). “We zijn geen broodfokke­rs”, vult Sabine aan. We hebben één nest per jaar. We gaan zorgzaam om met de puppy’s. Ze worden goed gesocialis­eerd door ze in contact te brengen met vele mensen die de puppy’s mogen knuffelen.”

De kortharige collie is ook een intelligen­te hond en wandelt graag. “Alleen in de nabijheid van koeien moet je hem goed aan de lijn houden. Kortharige herdershon­den werden door de Romeinen al gebruikt om vee naar de markt te brengen. In Schotland worden ze gebruikt om koppige koeien te drijven.”

Michel en Sabine bezoeken met hun honden ook shows. Daar worden de honden gekeurd op het uiterlijk, de verzorging en de manier van staan. Zo behaalden de honden van het Van Renvicksho­f, zoals hun kennel heet, zowel de Belgische als de Nederlands­e titel. “Het zijn eigenlijk missverkie­zingen voor honden. Een keurmeeste­r bekijkt de hond op houding, maar ook op bevelen van het baasje.”

Hun hond Vicky is ook de snoezelhon­d van dementeren­de bewoners van De Bijster in Essen.

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? Michel en Sabine met hun kortharige collies.
FOTO NEEL VERMEIREN Michel en Sabine met hun kortharige collies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium