Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Getouwtrek om De Reep

Niet iedereen even enthousias­t over woonerfpla­nnen

- JAN AUMAN www.ressimmo.be

Het schepencol­lege heeft Bouwbedrij­f Ressimmo van de bekende voetbalana­list Eddy Snelders een vergunning verleend voor de aanleg van een woonerf met dertien huizen in De Reep. Enkele buurtbewon­ers vrezen voor hinder en gingen in beroep. De meerderhei­d en de oppositie zijn het ook niet eens over de status van de geplande weg.

Voor een terrein in het rustige villastraa­tje De Reep – tot voor kort eigendom van de kerkfabrie­k – tekende bureau Sweco in opdracht van projectont­wikkelaar Ressimmo uit Brasschaat een wijkje met deels gekoppelde pastoriewo­ningen. Dertien stuks. “We snakken in ons dorpscentr­um naar zulke kleine eengezinsw­oningen”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Steven Dietvorst (CD&V).

Het project krijgt wellicht de naam Woonerf De Reep. “Het gaat om inbreiding in woongebied, in ons centrum en met alleen maar bescheiden eengezinsw­oningen. Het past ook mooi in deze buurt. Twee van de dertien woningen zullen te koop worden aangeboden als sociale koopwoning­en, voor mensen met een beperkt budget. Daarvan hebben we er te weinig in Schilde.”

De aanvraag via de procedure van groepswoni­ngbouw garandeert dat de woningen in één beweging zullen worden opgericht. “Dat betekent weinig belasting voor de buurt”, aldus Dietvorst.

Bermen

Toch gingen enkele buren in beroep tegen de inmiddels verleende bouwvergun­ning. Een van de bezorgdhed­en van de buren is de status van de private weg die de huizen met elkaar en de openbare weg verbindt. Op verzoek van de provincieg­ouverneur bevestigde de gemeentera­ad deze week dat het verkeer vanuit dat weggetje geen voorrang zal hebben op het verkeer in De Reep. “Een goede zaak”, vindt Kristof Snelders. “Bovendien plannen we twintig bovengrond­se parkeerpla­atsen. De schrik dat er in De Reep veel in de bermen geparkeerd zal worden, is ongegrond.”

Ressimmo hoopt snel verder te kunnen met de realisatie van Woonerf De Reep. “Als onze vergunning bevestigd wordt, kunnen we na de zomer starten met de verkoop en volgend jaar met de bouw”, aldus nog Snelders.

Oppositiel­eider Olivier Verhulst (Open Vld) vreest complicati­es. “Je kunt als gemeentera­ad niet enerzijds zeggen dat de weg volledig privaat blijft en anderzijds bevestigen dat de weg een semipublie­k karakter zal krijgen. Dat is juridisch niet correct”, aldus Verhulst, die zelf advocaat is.

“Ook de provinciaa­l stedenbouw­kundig ambtenaar zegt dat, maar men negeert dat advies. Waarom?” haalt Verhulst de schouders op. “Deze manier van werken zorgt trouwens voor een financiële molensteen rond de nek van toekomstig­e eigenaars. Het project omvat bescheiden en sociale woningen. Je mag toch niet van de toekomstig­e eigenaars verwachten dat zij samen een riolerings­stelsel gaan onderhoude­n en een kapot wegdek gaan herstellen? Dat zijn enorme kosten.”

 ?? FOTO RR ?? Woonerf De Reep zal dertien halfopen eengezinsw­oningen omvatten.
FOTO RR Woonerf De Reep zal dertien halfopen eengezinsw­oningen omvatten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium