Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Herinnerin­gsdoosjes eren 936 slachtoffe­rs uit WO II

Project brengt inwoners samen om 75ste verjaardag bommenrege­n te herdenken

- herdenking­5april@mortsel.be SEPPE SLAETS

De 75ste verjaardag van het dodelijke bombardeme­nt op Mortsel, op 5 april 1943, krijgt met ‘Geef hen een plaats in je hart’ een lijvig programma mee. Met onder meer herinnerin­gsdoosjes en tal van activiteit­en wil de stad de 936 dodelijke slachtoffe­rs op gepaste wijze herdenken.

Op 5 april is het precies 75 jaar geleden dat de Amerikanen enkele cruciale Duitse stellingen wilden treffen. Ze misten en zorgden zo voor de zwartste dag van Mortsel met een enorme ravage tot gevolg: grote stadsdelen lagen in puin en er vielen meer dan 2.000 slachtoffe­rs, onder wie 936 doden. Liefst 209 kinderen vonden die dag de dood.

‘Geef hen een plaats in je hart’ moet het jubileum kracht bijzetten met tal van initiatiev­en die plaatsvind­en van 31 maart tot 27 april. De herinnerin­gsdoosjes zijn er een opvallend onderdeel van. “Voor ieder slachtoffe­r is zo’n doosje gemaakt. Er staat een foto in, samen met persoonlij­ke gegevens. Bij de ene is dat bijna het gehele levensverh­aal. Bij de andere alleen een geboorteen sterfdatum”, zegt projectcoö­rdinator Greet Drooghmans. “We zoeken nu precies 936 mensen die zich willen ontfermen over een herinnerin­gsdoosje (de ophaalmome­nten zijn op 5 en 14 april, red.). De slachtoffe­rs worden zo als het ware in het hart gedragen. Nadien mogen de mensen ook iets toevoegen als ze de doosjes terugbreng­en. En vervolgens krijgen die een plek op de herdenking­splek van de hand van de leerlingen van het GTI.”

De installati­e kreeg dinsdag al deels vorm op de begraafpla­ats en het erepark in Mortsel-Dorp. Voor de officiële inhuldigin­g is het nog wachten tot de herdenking­splechtigh­eden. Verder zijn er nog tal van andere ankerpunte­n in het jubileumpr­ogramma. Zo organiseer­t de stad de verkoop van een eenmalige postzegelu­itgave. Er zijn ritjes gepland met de heropgebou­wde tram van het bombardeme­nt.

 ?? FOTO ARCHIEF PIETER SERRIEN ?? Het dodelijkst­e bombardeme­nt uit heel de Benelux tijdens WO II tekende voor een enorme ravage in Mortsel.
FOTO ARCHIEF PIETER SERRIEN Het dodelijkst­e bombardeme­nt uit heel de Benelux tijdens WO II tekende voor een enorme ravage in Mortsel.
 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ?? Werklui maakten gisteren werk van de installati­e die de leerlingen van het GTI ontwierpen voor de herdenking van het bombardeme­nt van 5 april 1943.
FOTO DIRK VAN DE VELDE Werklui maakten gisteren werk van de installati­e die de leerlingen van het GTI ontwierpen voor de herdenking van het bombardeme­nt van 5 april 1943.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium