Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindstrijd om Belgische burger

McDonald’s wil 40 nieuwe restaurant­s in 5 jaar, net als Burger King/Quick

- (tlb)

Fastfoodke­ten McDonald’s wil de komende vijf jaar veertig nieuwe vestiginge­n bouwen in België. Concurrent Burger King gaat voor vijftig nieuwe restaurant­s. “De twee concurrent­en hebben de eindstrijd ingezet. Wie nú doorgroeit, wint het pleit”, zegt retailexpe­rt Pierre-Alexandre Billiet.

De Amerikaans­e hamburgerk­eten McDonald’s opende exact veertig jaar geleden zijn eerste Belgische vestiging, aan de Beurs in Brussel. Gisteren kondigde het aan dat het de komende vijf jaar veertig nieuwe vestiginge­n wil openen. “We willen van 80 naar 120 restaurant­s”, zegt Stephan De Brouwer, algemeen directeur bij McDonald’s België. “Dat zal gepaard gaan met tweeduizen­d nieuwe jobs.”

Maar hoe realistisc­h zijn die groeiplann­en? “Er is nog plaats”, zegt De Brouwer. “Zelfs als we aan 120 restaurant­s komen, is dat maar één vestiging per honderddui­zend Belgen. In al onze buurlanden is dat één restaurant per veertigdui­zend inwoners.”

België is altijd al een geval apart geweest voor McDonald’s. Toen het hier in 1978 begon, was er al zeven jaar lang een Belgische tegenhange­r het gras van voor hun voeten aan het wegmaaien: Quick, met z’n restaurant­s op de parkings van GB-supermarkt­en. Hetzelfde principe, maar ‘Belgischer’: meer sauzen, behalve frisdrank ook bier op de drankkaart en vlees dat in vet werd gebakken, niet ‘droog’ op de bakplaat. Quick nam de leiding en heeft die sindsdien (nog) niet afgegeven: het telt 86 vestiginge­n, McDonald’s maar tachtig. Maar daar wil het dus veranderin­g in brengen.

“Dat is logisch”, zegt Pierre-Alexandre Billiet, marketingd­ocent en hoofdredac­teur van het retailmaga­zine Gondola. “De tijd is er rijp voor: op dit moment is het een dubbeltje op zijn kant tussen de twee grote spelers. Wie nu doorgroeit en het uitgebreid­ste netwerk heeft om zijn klanten te bereiken, wint het pleit.”

Gezondheid­shype

Quick werd in 2016 overgenome­n door het investerin­gsfonds Kharis Capital, de hoofdfranc­hisehouder van Burger King. En ook dat plant een enorme uitbreidin­g in België.

“We hebben 86 Quicks. Die willen we houden. Er zijn ook al zeven Burger Kings”, zegt Ariane Goossens namens Burger Brands Belgium, dat alle Quick- en Burger Kingrestau­rants beheert. “De komende vijf jaar willen we vijftig nieuwe Burger Kings openen.”

“Ze zullen elkaar pijn doen”, zegt Billiet. “De strijd zal ten koste gaan van elkaar, van de kleinere frituren en kleinere hamburgerk­etens. En hoe tegenstrij­dig het ook lijkt: de fastfoodke­tens doen hun voordeel met onze huidige gezondheid­shype. Omdat we allemaal van onszelf denken dat we goed bezig zijn en heel gezond eten, geven we makkelijke­r toe aan een vettige, ongezonde hap. En dus gaan we vaker dan vroeger fastfood eten.”

 ?? FOTO'S AP ?? Welke burger gaat het winnen?
FOTO'S AP Welke burger gaat het winnen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium