Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben al veertig jaar voltijds knoeier”

Marcel Vanthilt brengt met ‘Ca$hCa$h’ op zijn 60ste allereerst­e soloplaat uit

- DENNIS VAN GOETHEM

Of u een kanarie wilt bevredigen. Dat, en andere ongein vraagt Marcel Vanthilt (60) zich luidop af op Ca$hCa$h, zijn allereerst­e soloworp. Even geschift als Arbeid Adelt!, maar tussen de hersenkron­kels door persoonlij­ker dan u op het eerste gehoor zou denken. “Op mijn leeftijd sluipt verlies in het leven, dus ook in de muziek. Maar geen haar op mijn hoofd dat terug naar vroeger wil.”

voor uw bucketlist: ga eens koffiedrin­ken met Marcel Vanthilt nu hij een zestiger is. Entertaine­nd, maar nog steeds afpeigeren­d. De man kent één tempo, en dat is een rotvaart. Vraag iets over een nieuw nummer, en je eindigt bij het leven en lijden van schilder Jean Brusselman­s. Begin over de radio, en je krijgt een algoritmis­che vergelijki­ng tussen LCD Soundsyste­m en Ariana Grande op je bord. “Er gebeurt niets interessan­ts op de radio. Voor elke keer dat ze The Police spelen, draaien ze een Belgische groep níét. Een dictatuur van de playlist.” Amen.

Die rusteloosh­eid trekt Vanthilt door naar Ca$hCa$h, zijn eerste soloplaat. De vrienden van Arbeid Adelt! laten op zich wachten – de ene ziek, de andere bezet – dus doet Marcel het gauw even zelf. “Ik wilde niet blijven wachten”, zegt hij. “Ca$hCa$h is een mission statement: de ouwe Marcel wil meer optreden, platen blijven maken. Of daar iemand op ligt te wachten? Geen hond, man

(lacht). Bejaarden, misschien? Die komen op geen enkele radiozende­r aan hun trekken en moeten nu elders masturbere­n. Eigenlijk sta ik dus in voor het gelijkekan­senbeleid. Voor de platenverk­oop moet ik het alleszins niet doen, die is dood. Ik doe dit louter voor eigen plezier. Pure zelfbevlek­king, dat is het. Een uit de hand gelopen eigenliefd­e.”

Altijd weer MTV

Herkenbaar maar compromisl­oos, dat moest het worden. En daar slaagt Vanthilt aardig in. “Tuurlijk klinken deze songs als Arbeid Adelt!, want dat is hoe ík klink”, zegt Vanthilt. “Ik ga niet plots pianopop maken, of Tourist LeMC achterna. Maar ik blijf ook niet hangen bij De dag dat het zonlicht niet meer scheen, he. Ik wil geen nostalgie-act worden. Iedere week word ik nog aangesprok­en over de jaren tachtig, over MTV... Ik word daar knettergek van. Dat is gepasseerd. Laat het zo, of google het even. Ik wil vooruit, mijn zin doen. Heerlijk wat je je dan kan permittere­n.”

Een tekstregel als ‘Niemand is zo perfect als mij’, bijvoorbee­ld. “Een goeie binnenkome­r, niet? Zo zie ik types als Trump, Poetin en Assad: belachelij­k vol van zichzelf, maar fout. Mijn zelfbeeld is net heel laag. Ik vind mezelf een gi- gantische loser, ik ben al veertig jaar voltijds knoeier. Maar als je het net andersom zingt, bouw je een opstapje voor je ego. Dat is zelftherap­ie.” In diezelfde tekst vraagt Vanthilt: ‘Wie wil de kanarie beffen?’ “Nog een sneer naar politieke egotripper­s. Een kanarie beffen, dat is muggenzift­en. Dan verspil je écht je tijd. Maar ik zie nu veel kanaries gebeft worden. Die irritatie zit in mijn songs.”

“Niet iets wat mensen van mij verwachten, maar net daarom doe ik het. Idem met Piano op de

maan. Een intieme song, gevaarlijk dicht bij een luisterlie­dje. Maar ik kan niet mijn hele carrièEent­je re versterker­s in het publiek gooien, toch? Nu ja, misschien vinden mensen net dat nummer goed. Dan speel ik het niet meer. Zodra mensen iets leuk vinden, vind ik er niets aan.”

Gescheiden

Op Ca$hCa$h schrijft Vanthilt ook tegenslag van zich af: een lange revalidati­e na een val, zijn scheiding en de dood van zijn moeder. “Zestig worden is een wake-upcall”, zegt hij. “Plots sluipt verlies je leven binnen, en dus ook je muziek. Daar gaat

Snak naar nu over: alle shit vloog in één keer over mij. Maar ik mis iets niet gauw. Mijn moeder is 95 geworden, zij mag niet zeuren. En scheiden na achttien jaar is geen pretje, maar achteraf gezien voor iedereen de beste oplossing. Geen haar op mijn hoofd dat terug naar vroeger wil. Dat heeft die val me doen beseffen: ik had mijn nek kunnen breken, maar dan had ik best tevreden het loodje gelegd. Pas op, er mag nog wat bij, he. Nog wat extra platen in het oeuvre. Die tweede en derde Vanthilt-cd’s zitten al in het achterhoof­d. Ik vrees dat ook die niet gedraaid zullen worden, maar dat interessee­rt me geen hol. Als ik de mensen een alternatie­f kan bieden voor hun 500.000ste rondje Sweet Dreams van Eurythmics, dan heb ik een rein geweten.”

Marcel Vanthilt

Muzikant

“Ik doe dit louter voor eigen plezier. Pure zelfbevlek­king, een uit de hand gelopen eigenliefd­e.”

“Die tweede en derde plaat zitten al in het achterhoof­d. Ik vrees dat ook die niet gedraaid zullen worden, maar dat interessee­rt me geen hol.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium