Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Estland bekroont Belgen als Nieuwkomer van het Jaar

Vlaams-Ests folkkwarte­t wint equivalent van MIA

- (gj)

Op de Estonian Popmusic Awards 2018 heeft Estbel de gouden plaat voor Nieuwkomer van het Jaar gewonnen. Met die onderschei­ding schrijft het deels Belgisch kwartet voort aan een groeiend internatio­naal succesverh­aal. De prijs heeft een waarde vergelijkb­aar met een MIA in Vlaanderen.

“We waren uitgenodig­d in Tallinn voor de uitreiking van de Estonian Popmusic Awards omdat we een award gingen winnen, maar we wisten nog niet welke. We vermoedden die voor Nieuwkomer van het Jaar of die voor Beste Album”, zegt Estbel-accordeoni­st Hartwin Dhoore vanuit de Estse hoofdstad. Het is de eerste geworden. De Kuldne Plaat 2018 bekroont Estbel als beste nieuwkomer van 2017. In dat jaar heeft het viertal zijn debuutalbu­m

Saar/Island uitgebrach­t.

“Deze prijs werd onder meer uitgereikt door EAÜ, zowat de Estse Sabam”, legt Dhoore uit. “Daarvoor is gekeken naar de prestaties van alle nieuwe groepen die in 2017 een cd hebben uitgebrach­t, gaande van oplage tot het aantal optredens en de hoeveelhei­d airplay in Estland.”

De prijs heeft een waarde vergelijkb­aar met die van een MIA in Vlaanderen. Twee jaar geleden was Estbel in het Noord-Europese land ook al genomineer­d voor de Estonian Folk Music Awards, in de categorie Best Neo-Folk Band. Het jonge kwartet bestaat uit de broers Ward en Hartwin Dhoore, diens Estse echtgenote Leana Vapper-Dhoore en haar landgenote Maris Pihlap. Sindsdien maakt het viertal, dat nieuwe Vlaamse melodieën en Estse zang combineert, naam in de internatio­nale folkscene.

Enkel buitenland­se concerten

“De jongste twee jaar gaat het ons voor de wind, met veel internatio­nale optredens op grote festivals”, beaamt Hartwin, die samen met zijn broers Ward en Koen Trio Dhoore vormt, momenteel zowat het meest succesvoll­e exportprod­uct van de Vlaamse folkscene. “Deze prijs kan voor Estbel deuren openen naar meer en grotere concerten in Estland. Ook in andere landen heeft de prijs een invloed op samenwerki­ngen met festivals, boekingsag­enten en concertzal­en.”

Voorlopig vermeldt de agenda van Estbel, dat zich bedient van een instrument­arium dat bestaat uit accordeon, akoestisch­e gitaar, viool en doedelzak, zelfs uitsluiten­d buitenland­se optredens. In april speelt het viertal op een folkfestiv­al in Zweden, van mei tot augustus volgt een reeks concerten op gelijkaard­ige evenemente­n in Engeland en Canada. “Dat er voorlopig geen Belgische concerten op de kalender staan, komt vooral doordat we bij de start van dit project vaak in België hebben gespeeld, onder meer op Festival Dranouter, Folkfestiv­al Ham en wat clubconcer­ten. België blijft wel heel belangrijk in ons verhaal. Achter de schermen is er zeker interesse. Vermoedeli­jk volgt er in 2019 een tournee langs Vlaamse cultuurcen­tra.”

 ?? FOTO SIIM VERNER TEDER ?? Leana Vapper-Dhoore en Maris Pihlap, geflankeer­d door Hartwin (links) en Ward Dhoore, pronken met hun Kuldne Plaat 2018.
FOTO SIIM VERNER TEDER Leana Vapper-Dhoore en Maris Pihlap, geflankeer­d door Hartwin (links) en Ward Dhoore, pronken met hun Kuldne Plaat 2018.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium