Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De twee broers en het paard

- (ra)

Centaur

Van: Aktan Arym Kubat

Met: Aktan Arym Kubat, Bolot Tentimysho­v, Zarema Asanalieva

89 min.

Te zien in: o.a. Cinema Zuid Antwerpen en UGC Turnhout

De Kirgizisch­e acteur en filmmaker Aktan Arym Kubat heeft het niet begrepen op het kapitalism­e. In The Light Thief regisseerd­e hij acht jaar geleden al zichzelf als een Robin Hood die elektricit­eit aftapt voor de arme dorpelinge­n. Zo hoefden ze niet in het duister te leven. Nu is hij het geweten van een rurale gemeenscha­p die steeds minder gehecht is aan haar mythische wortels. Dat ze afstammen van centauren laat iedereen Siberisch. Het paard is vandaag nog hooguit een melkkoe om in te zetten op lucratieve races.

Centaur is een ingetogen, universele parabel over de troost en het houvast dat het verleden biedt in een wereld in veranderin­g. In de straten te midden van dit uitgestrek­te steppeland­schap duiken de eerste glimmende luxewagens op. Toch wint melancholi­e het van bitterheid.

Om te vertellen over de confrontat­ie tussen traditie en modernitei­t gebruikt Kubat twee broers. Karabay (Bolot Tentimysho­v) ziet rijk worden met paardenrac­es als zijn lotsbestem­ming. Zelf vertolkt de cineast de andere broer, die vroeger nog als filmoperat­eur werkte. Nu is hij de dief in de nacht die telkens voor even met zo’n duurbetaal­d hoefdier aan de haal gaat. Dan galoppeert hij als een gek met de armen in de lucht tot de einder en smeekt zijn patroonhei­lige om vergiffeni­s voor alle hebberighe­id.

Aktan Arym Kubat neemt zijn tijd om in knappe beelden de bezorgdhei­d over te brengen van een man die voelt hoe de grond onder zijn voeten in asfalt verandert.

Centaur is wereldcine­ma van een ontwapenen­de eenvoud.

 ?? FOTO RR ?? Bidden én paardrijde­n: in Kirgizië kunnen ze het.
FOTO RR Bidden én paardrijde­n: in Kirgizië kunnen ze het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium