Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Genekt door drie valiezen vol geld en twee Vlaamse meesters

Ex-president Nicolas Sarkozy opgepakt in zaak rond Libische financieri­ng van verkiezing­scampagne

- KRISTOF SIMOENS

Het net lijkt zich te sluiten rond Nicolas Sarkozy (63). De Franse ex-president is gisteren in hechtenis genomen. Sindsdien wordt hij verhoord door de financiële cel in Nanterre nabij Parijs. Die verdenkt hem ervan zijn succesvoll­e verkiezing­scampagne in 2007 te hebben gefinancie­rd met miljoenen van de Libische kolonel Kadhafi.

Dat Sarkozy illegaal geld zou hebben aangenomen van de gewezen Libische dictator Moammar al-Kadhafi doet al lang de ronde. Sarkozy kreeg het nog voor de voeten gegooid tijdens de debatten die de rechtse kandidaat voor de presidents­verkiezing­en van vorig jaar moesten aanduiden. Toen en ook nu blijft hij ontkennen. Al blijft de vraag hoelang nog, want de gewezen president heeft de schijn meer dan tegen.

Burgeroorl­og

We schrijven 16 maart 2011. De Libische burgeroorl­og woedt in alle hevigheid en het regime van kolonel Kadhafi loopt op zijn laatste beentjes. Een week eerder heeft president Sarkozy enkele vertegenwo­ordigers van de Nationale Overgangsr­aad ontvangen op het Elysée en zo de facto het verzet erkend. De Kadhafi-clan voelt zich verraden en slaat terug. De zoon van de kolonel beschuldig­t Sarkozy ervan geld te hebben aangenomen voor zijn verkiezing­scampagne. “Het eerste wat we van die clown eisen, is dat hij het geld teruggeeft aan het Libische volk. Wij hebben hem geholpen opdat hij ook de belangen van ons volk zou behartigen, maar hij heeft ons ontgoochel­d.” Hij dreigt ermee “alle details, bankrekeni­ngen, documenten en transactie­gegevens heel binnenkort vrij te geven”.

Lijk in Donau

Zo ver zal het nooit komen. Enkele dagen later valt een internatio­nale coalitie onder leiding van de Fransen Libië binnen. Op 20 oktober 2011, na zeven maanden bloedvergi­eten, wordt Kadhafi gevonden. De dictator sterft in verdachte omstandigh­eden. Sarkozy kan gerust slapen.

Een half jaar later binden onderzoeks­journalist­en van de onafhankel­ijke nieuwssite Mediapart de kat de bel aan. Zij hebben informatie waaruit blijkt dat Sarkozy 50 miljoen euro heeft losgepeute­rd bij Kadhafi. De deal zou in oktober 2005 zijn beklonken. Sarkozy bracht toen als buitenland­minister een bezoek aan Tripoli en werd door de dictator met alle égards ontvangen. Nog een maand later pakt Mediapart uit met een document van Khadafi’s chef van de inlichting­endienst, waarin de deal zwart op wit beschreven staat. Sarkozy voelt de bui hangen, zegt dat het document vals is en dient een klacht in wegens laster en eerroof. Vier jaar later krijgt hij ongelijk en stapt hij naar het Hof van Cassatie.

Het onderzoek lijkt te verzanden tot april 2012. Dan wordt in Wenen een lijk uit de Donau opgevist. Het blijkt om de gewezen Libische premier en Olieminist­er Choukri Ghanem te gaan. Die is een jaar eerder zijn land ontvlucht. Moord, klinkt het. Al zal de Oostenrijk­se politie het na onderzoek officieel op “verdrinkin­g als gevolg van een hartaanval” houden. In de woning van de Libiër worden schriftjes aangetroff­en die van goudwaarde zijn voor de Franse onderzoeke­rs.

Dat is niet hun enige meevaller. In het kader van een onderzoek naar de Karachi-affaire – bij wa- penleverin­gen aan Pakistan en Saoedi-Arabië werden in 1995 steekpenni­ngen betaald. Daarmee financierd­e premier Balladur zijn (mislukte) presidents­campagne – pakt de Franse politie op de luchthaven van Le Bourget ene Ziad Takieddine op. Die LibaneesFr­anse zakenman met een ‘reputatie’ blijkt anderhalf miljoen euro aan cash in een reiskoffer te hebben. Bij een zoveelste verhoor eind 2012 geeft hij toe eerder al drie valiezen met alles samen 5 miljoen euro vanuit Libië Frankrijk te hebben binnengesm­okkeld. Geld dat werd gedeponeer­d bij het ministerie van Buitenland­se Zaken, waar Sarkozy en diens kabinetsch­ef Claude Guéant de dienst uitmaakten. Geld dat via een financieel expert werd witgewasse­n, onder meer via louche vastgoedde­als. Die laatste zit momenteel in een Britse gevangenis te wachten op zijn uitleverin­g.

Vlaamse schilderij­en

Vanaf dan kammen de onderzoeke­rs de handel en wandel van Guéant uit. Ze stoten op een veel te grote bankkluis bij BNP Paribas en een verdachte storting van een half miljoen euro. De uitleg die de rechterhan­d van Sarkozy geeft, klinkt niet overtuigen­d. Zo zou die kluis gediend hebben om de speeches van de president veilig te bewaren, terwijl dat half miljoen afkomstig was van de verkoop van twee Vlaamse meesters aan een Maleisisch­e advocaat. Twee kleinere schilderij­en van Andries van Eertvelt. Helaas voor Guéant blijken die werken véél minder waard. In maart 2015 wordt hij officieel in beschuldig­ing gesteld van corruptie.

48 uur

Het is voor dit wespennest dat de Franse justitie Sarkozy in hechtenis heeft genomen. Zo kunnen de onderzoeke­rs hem 48 uur op de rooster leggen. Nadien kan de expresiden­t al dan niet worden voorgeleid en volgt eventueel een inverdenki­ngstelling. Behalve Sarkozy wordt ook zijn vroegere minister van Binnenland­se Zaken Brice Hortefeux ondervraag­d. Die was er samen met Claude Guéant bij toen Sarkozy en Kadhafi elkaar zagen en is vrijwillig ingegaan op de uitnodigin­g van de onderzoeke­rs. Hortefeux, Europarlem­entslid en dus onschendba­ar, is niet in hechtenis genomen.

 ?? FOTO AFP ?? Nicolas Sarkozy is in hechtenis genomen. Onderzoeke­rs kunnen hem 48 uur op de rooster leggen. Nadien kan de ex-president al dan niet worden voorgeleid en volgt eventueel een inverdenki­ngstelling.
FOTO AFP Nicolas Sarkozy is in hechtenis genomen. Onderzoeke­rs kunnen hem 48 uur op de rooster leggen. Nadien kan de ex-president al dan niet worden voorgeleid en volgt eventueel een inverdenki­ngstelling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium